18:19 12.06.2015

Керівництво "Енергоатому" використовувало офшорні схеми в операціях із Росією - СБУ

2 хв читати
Керівництво "Енергоатому" використовувало офшорні схеми в операціях із Росією - СБУ

Співробітники Служби безпеки України під час обшуку в одного з керівників НАЕК "Енергоатом" виявили документи, що свідчать про використання офшорних схем у постачанні палива для українських АЕС і вивезення відпрацьованого ядерного палива на зберігання в РФ.

"У житлі одного з керівників "Енергоатому" були виявлені документи, що свідчать про використання посадовцями державного підприємства офшорних схем у постачанні свіжого палива для АЕС України. Такі ж офшорні схеми використовувалися і у вивезенні відпрацьованого ядерного палива на зберігання в РФ. Правоохоронці також вилучили печатку російських підприємств, залучених до цієї угоди", - повідомляє прес-центр СБУ в п'ятницю.

У СБУ нагадали, що у рамках супроводу досудового розслідування в кримінальному провадженні співробітники Служби безпеки України на підставі рішення суду провели обшуки в офісних приміщеннях ДП НАЕК "Енергоатом" і приватних будинках окремих керівників підприємства.

"За фактом привласнення посадовцями ДП НАЕК "Енергоатом" і ПАТ "СНПО "Імпульс" 22 млн грн державних коштів було відкрито кримінальне провадження за ч. 5 ст. 191 КК України. У рамках угоди приватна компанія впродовж 2013 року постачала обладнання для потреб українських АЕС за завищеною ціною. Під час обшуків в офісних приміщеннях "Енергоатому" співробітники спецслужби вилучили документацію і носії інформації, які стануть в цій справі доказами в досудовому розслідуванні", - зазначено в повідомленні.

Раніше повідомлялося, що СБУ відкрила кримінальну справу за звинуваченням посадовців ДП "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" і "Енергоатому" в завданні державі збитків на $10 млн.

"Посадовці ГЗК закупили в 2014 році урановий концентрат у спеціально створеною ними за кордоном комерційної структури. Концентрат був придбаний в іноземного постачальника за ціною $90/кг на загальну суму $18 млн. Але в офіційній документації комбінату вартість купленого концентрату вже становила $138/кг Таким чином, державі завдано збитків на суму майже $10 млн. Ці кошти посадовці комбінату вивели в тіньовий сектор через рахунки підконтрольних фіктивних підприємств", - зазначено в повідомленні СБУ.

У свою чергу, в НАЕК "Енергоатом" обурені силовими діями СБУ з вилучення документів компанії в її головному офісі. За даними прес-служби "Енергоатому", 9 червня озброєні співробітники СБУ вилучили договори компанії з НВО "Імпульс" (Сєверодонецьк, Луганська обл.) від 2013 року, завдавши при цьому тілесних ушкоджень охоронцеві офісу "Енергоатому". При цьому компанія заявляє, що була готова надати документацію в добровільному порядку і не створювала перешкод для доступу до неї.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Перший Саміт миру для України стане платформою, яка започаткує майбутній мирний процес, - пресслужба президента

У Запорізькій області на Великдень буде посилено заходи безпеки - голова ОВА

Половина енергетичної системи України пошкоджена - Кулеба

Обстріляна територія шахти на Донеччині, споживання знижується в умовах потепління - Міненерго

На Донеччині внаслідок обстрілів за добу загинули четверо мирних жителів, поранені вісім - ОВА

В Україні презентували проєкт для підлітків для розвитку м'яких навичок і подолання освітніх втрат "ПОВІР"

У Києві на ст. метро "Звіринецька" розпочали встановлення нової назви

На Миколаївщині уламками збитої ракети пошкоджено транспортну інфраструктуру

Бронь для військовозобов'язаних співробітників оформили 11 перевізників

Пожежу на складі "Нової пошти" в Одесі ліквідовано - поліція

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА