11:04 23.06.2015

Аваков пропонує легалізувати старательську діяльність для вирішення проблеми нелегального видобутку бурштину

2 хв читати
Аваков пропонує легалізувати старательську діяльність для вирішення проблеми нелегального видобутку бурштину

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков пропонує на законодавчому рівні легалізувати старательську діяльність з метою вирішення проблеми нелегального видобутку бурштину в Житомирській, Рівненській і Волинській областях.

"Треба негайно ухвалити пакет законів, що регулюють старательську діяльність, дати можливість людям легально заробляти на видобутку бурштину старательською працею", - написав А. Аваков на своїй сторінці в Facebook.

Міністр повідомив, що минулими вихідними обговорював цю проблему з прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком і на найближчому засіданні Кабінету Міністрів буде розглянуто пакет документів із врегулювання ситуації.

За оцінками міністра, в рік добувається бурштину на $500 млн, але при цьому державний бюджет не отримує ні копійки.

А. Аваков вважає, що проблему нелегального видобутку бурштину можна вирішити силами правоохоронних органів. "Цю проблему не вирішити заміною дільничного міліціонера або цілого райвідділу. Міліціонер, який отримує зарплату 2400 грн проти старателів і місцевих, які "заробляють" кілька тисяч доларів на місяць, – слабкий. І прокурор. І СБУшник. І сільський голова, і районний, і...", - написав міністр.

Як повідомлялося, 23 квітня Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроект №1351-1 "Про видобування та реалізацію бурштину".

Законопроект покликаний припинити незаконний видобуток бурштину в Україні, забезпечити охорону навколишнього середовища під час видобування бурштину та рекультивації порушених земель.

Проект закону визначає види і строки використання бурштинових надр.

Згідно з документом, використання таких надр є платним, плата за їх використання встановлюється Податковим кодексом.

Законопроект передбачає, що користувачами цих надр можуть бути підприємства, установи, організації, громадяни України та іноземні юридичні особи та громадяни.

Водночас користувачами надр за договором про видобуток бурштину можуть бути виключно старательські артілі.

Законопроект прописує порядок набуття права використовувати бурштинові надра.

Згідно з документом, з метою його реалізації, розвитку бурштинової галузі в кожній області, де є поклади бурштину, створюються спеціалізовані комунальні підприємства, що здійснюють діяльність у сфері видобутку та реалізації цього копалин.

Крім того, у законопроекті прописано порядок реалізації видобутого бурштину.

Згідно з проектом закону запропоновано внести зміни до Кримінального кодексу, посиливши відповідальність за порушення встановлених правил охорони або використання надр.

Так, порушення встановлених правил охорони надр, якщо це створило небезпеку для життя і здоров'я людей або довкілля, карається штрафом від 500 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 3 років.

Зазначені вище порушення, а також незаконне видобування корисних копалин загальнодержавного значення запропоновано карати штрафом від 1,5 тис. до 2 тис. неоподатковуваних мінімумів або обмеженням волі на строк до 5 років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА