12:46 24.06.2015

Умови МВФ обмежать доступ України до зовнішнього ринку капіталу - комітет кредиторів

3 хв читати
Умови МВФ обмежать доступ України до зовнішнього ринку капіталу - комітет кредиторів

Спеціальний комітет, що представляє комерційних зовнішніх кредиторів України, зазначає, що продовження реструктуризації зовнішніх зобов'язань України в рамках умов Міжнародного валютного фонду (МВФ) обернеться труднощами для країни щодо залучення зовнішнього фінансування в майбутньому, повідомляється в листі у відповідь комітету на заяву глави Фонду Крістін Лагард 12 червня 2015 року.

"Вимоги МВФ до реструктуризації зовнішніх зобов'язань були інтерпретовані Україною як необхідність списання частини основної суми боргу, зниження купона і відстрочення погашення позик. Водночас такий підхід ускладнить повернення України на зовнішній ринок капіталу, підвищить їй вартість запозичення і посилить залежність країни від фінансування офіційних кредиторів", - повідомляється в документі.

Кредитори зазначають, що прогнози МВФ припускають повернення країни на ринок капіталу і залучення $7 млрд в 2017-2020 рр. "Водночас списання основної суми боргу, не кажучи вже про суверенний дефолт, скоротить і без того вузьку базу інвесторів, орієнтованих на Україну, і зробить неможливим вихід країни на борговий ринок не лише в 2017 році, а й значно пізніше", - вважають кредитори.

Крім того, кредитори не згодні, що вимоги МВФ щодо успішності боргової операції України припускають краще рішення для країни з вирішення поточної ситуації із зовнішніми зобов'язаннями.

"Вони (вимоги МВФ - ІФ) припускають три критерії, щоб угода вважалася успішною: економію на зовнішніх платежах за державними і гарантованими державою боргами, а також боргами суб'єктів держсектора на суму приблизно $15,3 млрд за період реалізації програми МВФ; забезпечення до 2020 року співвідношення державного боргу до ВВП на рівні не вище за 71% ВВП, а також підтримку загальних потреб у фінансуванні бюджету за борговими операціями в середньому на рівні 10% ВВП (максимум 12% ВВП) у 2019-2025 рр. Водночас істотне погіршення показників держборгу України в останні 18 місяців було обумовлене обвалом курсу національної валюти, а не збільшенням держвитрат", - зазначають кредитори.

Комітет визнає важливість МВФ в ухваленні спільного рішення із реструктуризації зобов'язань України. Крім того, він поділяє думку про необхідність підтримки міжнародних резервів країни за рахунок обмеження виплат кредиторам в іноземній валюті, зокрема МВФ. У зв'язку з цим комітет склав свою пропозицію, яка відповідає усім трьом вимогам Фонду і передбачає підтримку резервів України на належному рівні.

"Комітет склав пропозицію, яка за рахунок розділення боргового тягаря країни передбачає економію майже $16 млрд за зовнішніми виплатами країни. При цьому погашення основної суми боргу приватним кредиторам розпочнеться не раніше 2019 року, тоді як МВФ отримає $4,4 млрд в період 2015-2018 рр. і загалом $8,1 млрд до 2020 року", - зазначено в листі.

При цьому його автори наголошують, що пропозиція комітету з розділення боргового тягаря не означає його перекладання, але припускає рівне ставлення до усіх кредиторів. Водночас Україна продовжує наполягати на списанні конкретних суверенних зобов'язань перед іноземними інвесторами, залишаючи осторонь квазісуверенні й інші форми позики в іноземній валюті.

"Із $70 млрд державного і гарантованого державою боргу тільки $19 млрд підлягають реструктуризації зі списанням основної суми боргу", - зазначено в документі.

Комітет також підтвердив очікувану зустріч з Мінфіном України і МВФ наступного тижня у Вашингтоні. "Ми вважаємо життєво важливим зустрітися всім сторонам разом якнайшвидше, щоб відкрито обговорити боргову операцію", - зазначено в повідомленні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА