16:51 24.06.2015

Київ підтримує створення міжнародного трибуналу щодо малайзійського "Боїнга" - МЗС

3 хв читати
Київ підтримує створення міжнародного трибуналу щодо малайзійського "Боїнга" - МЗС

Київ підтримує створення міжнародного трибуналу для притягнення до відповідальності винних у катастрофі літака "Малайзійських авіаліній" МН17 у 2014 році, але готовий розглядати й інші варіанти, заявив посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба.

"З точки зору міжнародної легітимності механізму притягнення до відповідальності, найбільш оптимальною видається модель створення трибуналу, статут якого схвалюється Радою Безпеки ООН. Це допоможе забезпечити взаємодію з трибуналом усіх країн і визнання його рішень. Водночас ми не відкидаємо інших механізмів притягнення до відповідальності, зокрема в межах національної юрисдикції", - сказав Д.Кулеба на брифінгу в середу в Києві, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна".

Він нагадав, що Рада Безпеки ООН ухвалила 21 липня 2014 резолюцію № 2166(2014), в якій виражена підтримка намірам здійснити повне, належне і незалежне міжнародне розслідування інциденту відповідно до правил міжнародної цивільної авіації, а усі держави-члени ООН покликані надати будь-яку потрібну допомогу для цивільного і кримінального розслідування і залучення винних до відповідальності. Повноваження проведення розслідування передано нідерландській Раді з безпеки на транспорті, яка є незалежною структурою.

Попередні висновки, оприлюднені цим органом, свідчать про пошкодження літака ззовні великою кількістю високоактивних об'єктів, що дає змогу сконцентрувати увау на вивченні найбільш імовірної версії - пошкодження літака ракетою "земля-повітря".

"Що стосується остаточних результатів розслідування Ради, зокрема стосовно траєкторії польоту й місця запуску ракети, то вони мають бути оприлюднені орієнтовно в жовтні цього року. Ми розраховуємо, що на той час будуть досягнуті домовленості щодо оптимального механізму притягнення до відповідальності винних осіб", - сказав Д.Кулеба.

При цьому він уточнив, що йдеться не лише про безпосередніх виконавців злочину, а й про організаторів, інших осіб, які робили сприяли в його здійсненні.

Дипломат розповів, що зараз Україна разом з Нідерландами, Австралією, Бельгією і Малайзією активно взаємодіють у рамках спільної слідчої групи для розслідування катастрофи на підставі відповідної багатосторонньої угоди.

"Напрацювання слідчої групи, а також інформація з інших джерел мають стати предметом вивчення міжнародного трибуналу після його створення", - вважає дипломат.

"Ми розраховуємо на підтримку Російською Федерацією міжнародних зусиль із притягнення до відповідальності винних у катастрофі. Наявна інформація, зокрема про можливі версії причин катастрофи, має передаватися Раді з безпеки на транспорті Нідерландів, спільній слідчій групі, а згодом - органам трибуналу", - наголосив посол з особливих доручень МЗС України Дмитро Кулеба.

Як повідомлялося, "Боїнг 777-200" авіакомпаній Malaysia Airlines, що прямував рейсом МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), розбився 17 липня 2014 року на Донбасі біля селища Грабового на території, підконтрольній незаконним збройним формуванням.

На борту літака було 298 осіб, усі вони загинули. З них - 196 підданих Нідерландів, 44 громадяни Малайзії (серед яких 15 членів екіпажу), 27 громадян Австралії. Серед жертв також громадяни Індонезії, Німеччини, Бельгії, Філіппін, піддані Великої Британії, Канади і Нової Зеландії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ДБР з'ясовує обставини вибухів у Миколаєві, внаслідок яких загинули двоє військових і травмувалися п'ятеро рятувальників

Росіяни атакували вантажівку в Херсонській області, одна людина постраждала - ОВА

Суд розгляне клопотання Офісу генпрокурора про передання АРМА столичного ТРЦ Gulliver

Шмигаль і канцлер Казначейства Великої Британії Гант обговорили потреби України в енергообладнанні

Пані посол США: Надання ракет ATACMS - іще один сигнал, що наша відданість справі захисту України непохитна

ТЧХУ та працівники "швидкої" надали допомогу постраждалим співробітникам ДСНС у Миколаєві

Українські прикордонники після бою з диверсантами РФ на Сумщині змусили їх відступити

Зеленський у Києві зустрівся з канцлером казначейства Великої Британії Гантом

Російська армія вночі обстріляла Дніпровський район Херсона, ніхто не постраждав - ОВА

Суд заарештував намісника Святогірської лаври на 60 діб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА