15:01 02.07.2015

Україна та комітет кредиторів домовилися про умови конфіденційності та розпочнуть переговори за участю міністра наступного тижня

2 хв читати
Україна та комітет кредиторів домовилися про умови конфіденційності та розпочнуть переговори за участю міністра наступного тижня

Україна та Спеціальний комітет кредиторів досягли згоди щодо умов забезпечення конфіденційності, що дасть змогу провести переговори на рівні міністра та кредиторів по суті можливого рішення, які розпочнуться наступного тижня, йдеться у спільному релізі сторін у середу.

"Сторони домовилися проводити переговори у дусі доброчесності, без будь-яких попередніх умов та з метою досягнення угоди про умови боргової операції якнайшвидше", - йдеться в документі.

Згідно з ним, 30 червня в штаб-квартирі Міжнародного валютного фонду у Вашингтоні відбулася зустріч між делегацією України на чолі зі спеціальним урядовим уповноваженим з питань боргу Віталієм Лісовенком, членами Спецкомітету кредиторів України і представниками МВФ. Зустріч надала можливість для продуктивного обміну думками між її учасниками щодо макроекономічних показників України та технічних аспектів очікуваної боргової операції України.

Реструктуризація є частиною програми міжнародної допомоги Україні, проте переговори з кредиторами не зрушували з місця вже понад три місяці.

Україна погрожувала запровадити мораторій на обслуговування боргів, якщо тримачі приблизно $20 млрд її облігацій не погодяться найближчим часом розпочати переговори, на яких Київ пропонує списати 40% основної суми заборгованості, розстрочити платежі та знизити відсотки.

Кредитори, у свою чергу, доводили, що і без списання основної суми Україна зможе укластися в необхідні МВФ параметри боргового навантаження, пропонуючи тривале відстрочення виплат.

Зустріч 30 червня, в якій погодився взяти участь МВФ, мала дати старт прямим контактам сторін і вивести переговори з безвиході. Проте перед зустріччю сторони не змогли домовитися навіть щодо підписання угоди про конфіденційність.

Кредитори зробили останню свою пропозицію 9 травня і вважають її такою, що відповідає всім критеріям МВФ. Вони пропонують економію платежів у $16 млрд за рахунок повної відмови від виплати основного боргу до 2019 року.

На думку українського відомства, пропозиція спецкомітету кредиторів, як і раніше, не відповідає цілям, погодженим із МВФ, і, крім того, передбачає вилучення $8 млрд із міжнародних резервів Національного банку України, проти чого також виступає МВФ. Як поступку Київ запропонував нещодавно кредиторам додаткові облігації, виплати за якими здійснюватимуть у разі досягнення Україною вищих, ніж нині прогнозується, показників зростання ВВП.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА