16:11 04.07.2015

"Нафтогаз" закликає Кабмін терміново повернути норматив споживання газу без лічильників на адекватний рівень

2 хв читати

Рішення уряду вдвічі знизити нормативи споживання газу для домогосподарств без лічильників від адекватного рівня, на якому ці нормативи перебували, призвело до масової відмови споживачів газу від встановлення лічильників, заявив голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Та норма, яка була запропонована зараз, – вона є дуже низькою, вона менше, ніж споживання більшості людей. Відповідно немає сенсу користуватися лічильником. Його можна банально зняти і платити за нормою, це банально дешевше. Тому ця ситуація вимагає термінового коригування", – сказав він в інтерв'ю "5 каналу" в п'ятницю ввечері.

На думку глави НАК, норматив має бути більшим, ніж середній розмір споживання, щоб стимулювати встановлення лічильників.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів наприкінці квітня цього року вдвічі знизив нормативи споживання газу для населення без лічильників. Якщо раніше норматив споживання газу домогосподарства, які використовують лише газову плиту за наявності центрального опалення, становив 6 куб. м газу, то тепер – 3 куб. м газу/міс. на одну людину. Для домогосподарств з плитою і без центрального опалення норматив був знижений з 9 до 4,5 куб. м, а з плитою та водонагрівачем – з 18 до 9 куб. м газу на місяць на одну людину.

За словами глави НКРЕКУ Дмитра Вовка, це дозволило населенню за тих самих витрат газу платити за нього вдвічі менше, а газорозподільні підприємства (міськ - і облгази) має стимулювати встановлення споживачам лічильники. Водночас, згідно з чинною нормативною базою облгазам заборонено відмовляти споживачам у переході з лічильників на споживання за нормами.

Це зниження нормативів було другим за рік. Попередній Кабмін схвалив постановою від 6 серпня 2014 року. До цього соціальні нормативи користування газом становили відповідно 9,8 куб. м/міс., 18,3 куб. м/міс. і 23,6 куб. м/міс. Йому передувало проведення із залученням донорського фінансування вивчення реальних обсягів споживання газу домогосподарствами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА