14:46 06.07.2015

Україна не може йти на швидку демілітаризацію Широкиного, цей процес лише починається - Марчук

2 хв читати
Україна не може йти на швидку демілітаризацію Широкиного, цей процес лише починається - Марчук

Зважаючи на багаторазові порушення незаконними збройними формуваннями Мінськими домовленостями, Україна не може піти на нав'язувану їй нагальну демілітаризацію с. Широкиного на схід від Маріуполя, заявляє екс-міністр оборони Євген Марчук, що представляє Україну в підгрупі з безпеки тристоронньої контактної групи.

"Українська сторона, яка неодноразово пропонувала Росії кілька варіантів демілітаризації Широкиного, не може поквапам і безоглядно йти на демілітаризацію цього багатостраждального населеного пункту. І саме тому експлуатація так званого "жесту доброї волі" (одностороннього виведення бойовиків з Широкиного) і нав'язування українській стороні неприйнятної поведінки жодним чином не впливає на українську позицію. Демілітаризація Широкиного лише починається", - написав Є. Марчук на своїй сторінці в соцмережі Facebook у понеділок.

Він пояснив, що головною проблемою є те, що бойовики за підтримки РФ не виконували Мінські домовленості від 12 лютого 2015 року і вересня 2014 року, під якими стоять їх, і РФ, і т. зв. "ДНР" і "ЛНР", підпису. "Вони в порушення цих домовленостей зайняли Дебальцеве, частина Широкиного і вторглися в кілька так званих сірих зон за всією лінією зіткнення, і в порушення цих угод, продовжують і далі використовувати важкі озброєння при обстрілі", - зазначив Є. Марчук, наголосивши, що Україна не може піти на швидку демілітаризацію Широкиного саме з цієї причини.

Він також нагадав про безуспішну домовленість навколо Широкиного, що відбулася півтора місяці тому. "Це була перша спроба. Але тоді режим тиші протримався лише півтори доби", - зазначив екс-міністр оборони.

Крім того, Є. Марчук наголосив, що "бойовики вийшли з Широкиного, але артилерійські позиції не змінили".

"Попередньо погоджено, що в центрі Широкино буде встановлено цілодобовий спостережний пункт Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ, що збільшує для цього кількість персоналу. Завершується погодження участі також українських і російських військових, що входять до СЦКК (Спільний центр контролю і координації) у заходах з контролю ситуації в Широкиному у взаємодії з ОБСЄ, - розповів він.

За словами екс-міністра оборони, у питаннях демілітаризації Широкиного "ще дуже багато роботи, тут ще не все остаточно узгоджено". Йдеться, зокрема, про розмінування, забезпечення правопорядку, вирішення санітарно-епідеміологічних проблем, функціонування об'єктів життєзабезпечення, а також відвід важкого озброєння (артилерія, танки і міномети) на 15 км від центру Широкиного. "Тобто створення 30-кілометрової зони безпеки. Триває узгодження з російською стороною. Це рутинна і нервова робота - точні географічні координати, топографія, оцінка на місцевості, обставини тактичного і стратегічного характеру та багато іншого", - розповів О. Марчук.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

Окупанти за добу завдали понад 450 ударів по Запорізькій області, використовували артилерію і БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували понад 1200 окупантів, 36 артсистем і один літак противника

Війська РФ хочуть наблизитися до Харкова в межах досяжності ствольної артилерії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА