14:37 07.07.2015

Яценюк зажадав від "Енергоатому" прозорості, диверсифікації постачань ядерного палива та добудови ХАЕС

2 хв читати
Яценюк зажадав від "Енергоатому" прозорості, диверсифікації постачань ядерного палива та добудови ХАЕС

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зажадав від НАЕК "Енергоатом" прозорої роботи, диверсифікації постачань ядерного палива та добудови енергоблоків Хмельницької АЕС.

"У мене до вас вимоги: прозорість – раз, виконання контрактів з Westinghouse – два, диверсифікація джерел енергопостачання – три, і добудова блоків – чотири", - сказав він на колегії Міністерства енергетики та вугільної промисловості в Києві у вівторок, звертаючись до керівництва міністерства і "Енергоатому".

Прем'єр зазначив, що завданням №1 є контракт з Westinghouse і диверсифікація постачання ядерного палива.

За словами А. Яценюка, "Енергоатом" – один з найдорожчих активів української енергетичної системи і Росія намагається отримати над ним контроль. "Крім того, я там бачу російські "вуха" – в боротьбі за компанію "Енергоатом", - сказав А. Яценюк.

Як повідомлялося, держпідприємство "НАЕК "Енергоатом" є оператором всіх чотирьох АЕС України, яке закуповує свіже ядерне паливо (СЯП) за контрактами з паливною компанією "ТВЕЛ" (РФ) і Westinghouse Electric Sweden AB (Швеція).

Україна в січні-березні 2015 року закупила СЯТ на загальну суму $54 млн 714,7 тис., при цьому закуповували паливо лише російського виробництва, поставка була здійснена в березні.

У 2014 році Україна закупила СЯП на загальну суму $628,176 млн, зокрема у Росії – на $588 млн 830,8 тис., у Швеції – на $39 млн 345,2 тис.

У 2013 році Україна закупила СЯП російського виробництва на $600,596 млн.

У 2012 році Україна придбала СЯП на загальну суму $600,334 млн, зокрема у Росії – на $555,355 млн, у Швеції – на $44,979 млн.

"Енергоатом" є оператором всіх чотирьох АЕС України. Експлуатує Запорізьку, Южно-Українську, Рівненську і Хмельницьку станції з 15 енергоблоками, оснащеними водо-водяними енергетичними реакторами, загальною встановленою електричною потужністю 13,835 тис МВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА