13:19 08.07.2015

Кабмін пропонує ВР денонсувати угоду з РФ про добудову двох енергоблоків Хмельницької АЕС – Яценюк

2 хв читати
Кабмін пропонує ВР денонсувати угоду з РФ про добудову двох енергоблоків Хмельницької АЕС – Яценюк

Кабінет Міністрів України пропонує Верховній Раді денонсувати Угоду з Росією щодо добудови блоків № 3,4 Хмельницької АЕС.

"Кабінет Міністрів пропонує парламенту невідкладно денонсувати угоду з РФ щодо добудови блоків № 3,4 Хмельницької АЕС у зв'язку з невиконанням Російською Федерацією зобов'язань, які вона брала у відповідності з цією угодою, і одночасно скасувати цей закон", - заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк на засіданні уряду в середу.

Як повідомлялося, у вівторок прем'єр-міністр Арсеній Яценюк висловив здивування і невдоволення тим, що Міністерство закордонних справ (МЗС) півтора місяця гальмує рішення уряду про денонсацію цієї угоди, з допомогою якого "Росія фактично хотіла монопольно захопити кілька енергетичних блоків в Україні".

12 червня НАЕК "Енергоатом" заявив, що МЗС продовжує блокувати ініціативи "Енергоатому" і Міністерства енергетики та вугільної промисловості про денонсацію двосторонньої міжурядової угоди з РФ про добудову двох енергоблоків Хмельницької АЕС, у зв'язку з чим "Енергоатом" змушений звернутися за допомогою до глави держави.

Влада України раніше заявляла про намір відмовитися від співпраці з РФ при будівництві двох енергоблоків Хмельницької АЕС. Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк в жовтні 2014 року окреслив перед НАЕК "Енергоатом" завдання прискорити завершення будівництва енергоблоків Хмельницької АЕС з європейськими партнерами.

Україна і РФ 9 червня 2010 року підписали міжурядову угоду про співпрацю в будівництві 3-го і 4-го енергоблоків ХАЕС. Документ передбачав, що російська сторона забезпечує організацію фінансування в обсязі, необхідному для проектування будівництва і введення в експлуатацію блоків.

"Енергоатом" у травні 2011 року заявив, що його не влаштовують запропоновані Сбербанком РФ умови щодо надання кредиту, зокрема, досить висока процентна ставка. У початкових пропозиціх російської сторони щодо кредитування проекту будівництва енергоблоків Хмельницької АЕС йшлося про залучення державного, а не комерційного кредиту, що передбачає більш низьку процентну ставку.

"Енергоатом" є оператором усіх чотирьох АЕС України. Експлуатує Запорізьку, Южно-Українську, Рівненську і Хмельницьку станції з 15 енергоблоками, оснащеними водо-водяними енергетичними реакторами, загальною встановленою електричною потужністю 13,835 тис МВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА