09:37 09.07.2015

Голова наглядової ради ОПЗ від "Нафтогазу" ініціює аудит закупівель ОПЗ газу в компаній Фірташа

3 хв читати
Голова наглядової ради ОПЗ від "Нафтогазу" ініціює аудит закупівель ОПЗ газу в компаній Фірташа

Голова наглядової ради Одеського припортового заводу (ОПЗ), перший заступник голови правління НАК "Нафтогаз України" Сергій Перелома звернувся до прем'єр-міністра з проханням сприяти проведенню незалежної аналізу умов і цін закупівлі природного газу ОПЗ у 2013-2014 рр. у компаній Ostchem і RGK Trading, що пов'язуються медіа з групою Дмитра Фірташа.

"Згідно з даними, наданими керівництвом компанії наглядовій раді, поточна заборгованість ОПЗ перед зазначеними підприємствами після оплати частині рахунків становить $217 млн. Загальний обсяг газу, закуплений підприємством протягом 2013-2014 рр., становить 2,33 млрд куб. м на загальну суму $995 млн", - йдеться в повідомленні "Нафтогазу" в четвер.

Незважаючи на те, що потенційні судові ризики, пов'язані із зазначеною заборгованістю, є суттєвими і можуть потенційно призвести до порушення справи про банкрутство підприємства і втрати державного контролю над ним, наглядова рада ОПЗ вважає доцільним ретельно вивчити умови закупівлі газу та відповідність цін ринковому рівню, наголошується в релізі.

Як повідомлялося, прем'єр А. Яценюк 7 липня звинуватив Ostchem у продажу природного газу ОПЗ за завищеною ціною з метою довести його до банкрутства і повідомив, що у зв'язку з цим Міністерство внутрішніх справ відкрило кримінальне провадження.

"Це та група Янукович-Фірташ-Льовочкін. Там завдані збитки державі, і МВС почало кримінальне провадження", - зазначив А. Яценюк.

Прем'єр нагадав, що в українських підземних сховищах заарештовано належний Ostchem природний газ, а глава НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв додав, що заборгованість підприємств Ostchem перед НАК з урахуванням пені і штрафів становить близько 6 млрд куб. м.

"Прошу з МВС завершити процедуру погашення боргів. Газ тримаємо, нехай розраховуються з державою", - сказав А.Яценюк.

У свою чергу Group DF, що об'єднує активи Д.Фірташа, назвала звинувачення А.Яценюка брехнею. "Ми підтверджуємо, що борги ОПЗ тільки перед Ostchem, хімічним бізнесом групи, становлять $193,26 млн. Відповідально заявляємо: незважаючи на величезні борги ОПЗ перед групою, ми ніколи не розглядали питання і не вживали якихось заходів, спрямованих на банкрутство заводу", – наголошувалося в заяві групи.

Відповідно до заяви, Group DF розглядає ОПЗ як одного з ключових партнерів у сфері хімічної і має намір взяти участь у приватизації підприємства у разі проведення відкритого, прозорого і справедливого конкурсу.

"Ми розцінюємо наклепницькі висловлювання пана Яценюка як продовження політично мотивованого переслідування нашого бізнесу, а також як спробу дискредитувати групу як одного з сильних учасників заявленої приватизації ОПЗ", – заявляє Group DF.

ОПЗ, що перебуває у державній власності, виробляє хімічну продукцію, а також здійснює перевалювання аміаку на морський транспорт. Підприємство у 2014 році скоротило чистий збиток у 4,2 разу – до 270,473 млн грн, збільшивши чистий дохід на 10,7% – до 5,428 млрд грн.

Держава заявила про плани приватизувати ОПЗ у 2015 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА