10:29 16.07.2015

Україна і кредитори заявляють про досягнення прогресу на переговорах у Вашингтоні 15 липня

3 хв читати
Україна і кредитори заявляють про досягнення прогресу на переговорах у Вашингтоні 15 липня

Україна і Спеціальний комітет кредиторів досягли прогресу під час прямих переговорів у Вашингтоні 15 липня, йдеться в спільному релізі на сайті українського Мінфіну в четвер.

"Під час зустрічі в Вашингтоні було досягнуто подальший прогрес щодо низки суттєвих питань. За результатами зустрічі сторони домовилися зосередити свою увагу на усунення розбіжностей між своїми позиціями", – наголошується в повідомленні.

"Додаткові зустрічі між двома сторонами заплановані на наступний тиждень з єдиною метою - фіналізувати умови боргового операції України якомога швидше", – наголошується в релізі.

Його автори уточнюють, що в зустрічі у Вашингтоні українську делегацію очолювала міністр фінансів України Наталія Яресько.

Зустріч стала можливою завдяки прогресу, досягнутому під час дискусій з технічних питань між сторонами протягом останніх двох тижнів, зокрема, під час тристоронньої зустрічі 30 червня за участю МВФ, і під час телефонної розмови між сторонами минулого тижня, нагадують учасники переговорів.

В інтерв'ю ТСН у Вашингтоні Н.Яресько уточнила, що відбулися досить суттєві та тривалі переговори, а потім тристороння зустріч з МВФ, на якій вирішувалися деякі додаткові питання, зокрема, обговорювалися прогнози зростання ВВП та інфляції.

"Ми поки що не домовилися, але великі кроки зробили в розумінні один одного. Ви розумієте, тут йдеться про десятки розбіжностей у думках, цифрах, статистиці, баченні того, як буде рости економіка, буде рости в статистиці, що є базою нашої моделі. Ми сьогодні тут зблизилися з кількох питань", – прокоментувала глава Мінфіну результат переговорів.

Н. Яресько зазначила, що сторони намагаються прибирати розбіжності та йти вперед, і ця ж задача ставиться на запланованих на наступний тиждень телефонних переговорах, в яких вона також візьме участь.

Відповідаючи на запитання, чи буде уряд України вдаватися до мораторію на зовнішні виплати, глава Мінфіну сказала: "Я не можу цього сказати сьогодні, але думаю, оскільки у нас є прогрес, то це дуже позитивно. І ми маємо на позитиві будувати зараз наступні кроки".

За її словами, теоретично мораторій може бути, але зараз таких конкретних планів немає. "У мене один план зараз - робити прогрес і досягти домовленостей", – наголосила Н.Яресько.

Як повідомлялося, реструктуризація є частиною програми міжнародної допомоги Україні, однак переговори з кредиторами тупцяли на одному місці з березня до кінця червня. Київ погрожував запровадити мораторій на обслуговування боргів, якщо власники приблизно $20 млрд її облігацій не погодяться найближчим часом почати переговори, на яких Мінфін пропонував списати 40% основної суми заборгованості, розстрочити платежі і знизити відсотки.

Кредитори, в свою чергу, доводили, що і без списання основної суми Україна зможе вкластися в необхідні МВФ параметри боргового навантаження, пропонуючи тривалу відстрочку виплат. Кредитори зробили останню свою пропозицію 9 травня і вважали її такою, що відповідає всім критеріям МВФ. Вони пропонували економію платежів у $16 млрд за рахунок повної відмови від виплати основного боргу до 2019 року.

На думку Мінфіну, пропозиція спецкомітету кредиторів раніше не відповідала цілям, погодженим з МВФ, і, крім того, передбачала вилучення $8 млрд з міжнародних резервів Нацбанку України, проти чого виступає МВФ. Як поступки Київ запропонував у середині червня кредиторам додаткові інструменти відновлення вартості", виплати за яким будуть проводитися у разі досягнення Україною більш високих, ніж зараз прогнозується, показників зростання ВВП.

30 червня в штаб-квартирі МВФ у Вашингтоні відбулася зустріч між делегацією України на чолі з В. Лісовенком, членами Спецкомітету кредиторів та представниками МВФ, після чого сторони досягли згоди про умови забезпечення конфіденційності, що дозволяє провести переговори на рівні міністра і кредиторів по суті можливого рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА