09:55 23.07.2015

Українські папери дорожчають, незважаючи на загрозу дефолту

3 хв читати
Українські папери дорожчають, незважаючи на загрозу дефолту

Інвестори, швидше, оптимістично дивляться на перспективи досягнення сприятливої для власників облігацій України угоди з урядом країни, свідчать котирування паперів.

Єврооблігації з погашенням у липні 2017 року у середу подорожчали на 1,7 цента до 55,3 цента до доларового номіналу. На початку липня ціна паперів становила 48 центів.

За даними агентства, ризик дефолту України за своїми зобов'язаннями протягом року оцінюється зараз в 27,9%, що є найвищим показником у світі. У п'ятницю Україна має виплатити купон за єврооблігаціями на $120 млн У разі невиплати грошей після закінчення 10 днів в Україні може бути оголошено дефолт, що надасть можливість власникам всіх паперів вимагати дострокового погашення українських зобов'язань.

Минулого тижня Україна вперше провела прямі переговори з комітетом кредиторів. За даними Financial Times, переговори не зумовили прориву. "Подолати розрив у позиціях України та її міжнародних кредиторів буде нелегко", - констатує газета.

Як повідомляли ЗМІ, в середу мала відбутися чергова телефонна конференція з кредиторами.

Київ неодноразово попереджав про можливість введення мораторію на виплати за боргами, якщо кредитори не погодяться на реструктуризацію, що передбачає списання 40% основної суми боргу.

Минулого тижня глава Мінфіну України Наталія Яресько, відповідаючи в ефірі телеканалу "1+1" на запитання, чи буде уряд України вводити мораторій на зовнішні виплати, сказала: "Я не можу цього сказати сьогодні, але думаю, оскільки у нас є прогрес, то це дуже позитивно. І ми повинні на позитиві будувати зараз наступні кроки".

За її словами, теоретично мораторій може бути введений, але зараз таких конкретних планів немає. "У мене один план зараз - робити прогрес і досягти домовленостей (з кредиторами - ІФ)", - наголосила Н.Яресько.

Аналітики Goldman Sachs раніше зазначали, що, якщо Україна зробить 24 липня платіж за паперами, це знизить довіру до її загроз оголосити мораторій і, відповідно, послабить її переговорні позиції, тому сценарій дефолту в банку вважають базовим.

Реструктуризація єврооблігацій є частиною програми міжнародної допомоги Україні, однак переговори з кредиторами тупцювали на місці з березня до кінця червня.

Кредитори вважають, що і без списання основної суми Україна зможе вкластися в необхідні МВФ параметри боргового навантаження, пропонуючи тривалу відстрочку виплат. Як поступки Україна запропонувала здійснити випуск додаткових паперів - "інструменту відновлення вартості", який компенсуватиме втрати кредиторів від списання боргу в тому разі, якщо економіка відновлюватиметься швидше, ніж прогнозувалося.

На думку аналітика JPMorgan Ніколайє Олександру, найімовірніше, що боргова операція України передбачатиме незначні списання. "Враховуючи завзятість України, а також ризики, ми вважаємо рівноцінними шанси завершення реструктуризації зі списаннями і без них, хоча і схиляємося до того, що списання в межах 10-20%. Це - невелике коректування, яке частково можуть компенсувати запропоновані інструменти з прив'язкою до ВВП", - заявив експерт.

"Наш базовий сценарій передбачає списання 25% основної суми боргу. Такий обсяг є достатнім для виконання всіх трьох вимог МВФ, які були поставлені перед урядом на початку боргової операції", - сказав керівник аналітичного підрозділу української групи ICU Олександр Вальчишен.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

На Львівщині пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури, два "кинджали" збити не вдалося - ОВА

Унаслідок атаки РФ пошкоджено енергетичну інфраструктуру в шести областях - Шмигаль

У Кіровоградській області збили 4 "шахеди"

Очільник МВС: Уночі та вранці атаковано 10 регіонів України, по меддопомогу звернулися 6 людей, серед них - дитина

В Івано-Франківській області атаковано об'єкт критичної інфраструктури, повітряні цілі збито, без жертв

На Хмельниччині під час нічної атаки збито три цілі, інфраструктурні об'єкти не пошкоджено

За добу на Харківщині внаслідок ворожих обстрілів загинули два мирні жителі

ППО знищила за ніч 84 повітряні цілі: 58 "шахедів" і 26 ракет, які атакували Україну, - командувач ПС

РФ у п'ятницю вдарила по трьох ТЕС ДТЕК, поранено енергетика

Над Черкаською областю збито шість "шахедів", є влучання в об'єкт енергоінфраструктури

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА