09:49 27.07.2015

Єгипет провів успішні випробування дублера Суецького каналу

2 хв читати
Єгипет провів успішні випробування дублера Суецького каналу

Єгипет у суботу успішно провів випробування другої черги Суецького каналу, через нього пройшли кілька контейнеровозів під прапорами різних країн, повідомляє BBC.

Офіційне відкриття "Нового Суецу" заплановано на 6 серпня.

Довжина нового каналу становить 72 кілометри. "Новий Суец" проходить паралельно до старого судноплавного шляху, прокладеного 145 років тому і є найкоротшим водним маршрутом між Індійським океаном і Середземним морем.

"Новий Суец" було побудовано лише за рік проти 10 років, потрібних у XIX столітті для будівництва першої черги. Будівництво дублера коштувало $8,5 млрд і, як очікується, підвищить дохід Єгипту від експлуатації водного шляху в 2,5 разу - до $13,2 млрд з нинішніх $5,3 млрд.

Мета проекту - забезпечити двосторонній рух суден. Тепер із півдня на північ вони йтимуть старим, а з півночі на південь новим руслом. Це дасть змогу уникнути заторів і очікувань, скоротить час проходження каналу з 18 до 11 годин і підвищить добову продуктивність із 49 до 97 кораблів.

Суецький канал забезпечує 7% світового морського вантажообігу, відіграє ключову роль у постачанні Європи близькосхідною нафтою, а для Єгипту є другим після туризму джерелом валютної виручки.

Новий канал, як і попередній, буде державною власністю. Будівництво фінансувалося з внутрішніх джерел. Єгипетський уряд випустив облігації з дохідністю 12% річних, і інвестори розкупили їх протягом восьми днів. Будівельні роботи велися цілодобово за масштабної участі інженерних частин єгипетської армії.

На урочистій закладці каналу в серпні минулого року президент Абдель Фаттах Халіл ас-Сісі назвав проект "великою мрією Єгипту" і "каналом процвітання", пообіцявши нації економічний підйом і зростання зайнятості. Голова адміністрації Суецького каналу адмірал Мохаб Мамиш говорив про "нове народження країни" і назвав будівництво "мирною битвою за розвиток".

За словами міністра інвестицій Ашрафа Салмана, проект "поверне Єгипет на карту світу" після періоду нестабільності, коли в 2011-2013 роках в країні було насильно повалено двох президентів Хосні Мубарака і Мохаммеда Мурсі.

Суботнє випробування відбулося під контролем бойових кораблів і вертольотів, оскільки Синайський півострів, що лежить на схід від каналу, відомий як база радикальних ісламістів, проте все минулося добре.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

ДБР викрило злочинну групу посадовців, яка зрубала 100-річні дуби на 60 млн грн у Чорнобильському заповіднику

Глава МЗС Кулеба задекларував 3,3 млн грн доходів за 2023 рік

Окупанти вранці завдали ракетного удару по Одесі - Кіпер

У Запорізькій області дрони вдарили по транспортній інфраструктурі, є постраждалі

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА