13:24 30.07.2015

Генпрокуратура України просить суд узяти під варту екс-главу Мін'юсту Олександра Лавриновича

3 хв читати
Генпрокуратура України просить суд узяти під варту екс-главу Мін'юсту Олександра Лавриновича

Генеральна прокуратура України просить суд взяти під варту екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича, заявив начальник другого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Ігор Слободяник.

"Сьогодні вручено клопотання. Для ознайомлення стороні захисту необхідно не менше трьох годин, тому сьогодні ми не встигаємо з об'єктивних причин, а завтра з самого ранку це клопотання буде внесено на розгляд суду", - сказав він на брифінгу в четвер у Києві.

За його словами, екс-міністр сьогодні перебуває в приміщенні Генпрокуратури і ознайомлюється з матеріалами справи.

Також В. Слободяник повідомив, що альтернативою арешту може бути внесення застави.

"Альтернативою буде та, яку просить прокуратура - це 8,5 млн грн. Це сума, яка була витрачена", - сказав він.

Як повідомлялося, за версією Генпрокуратури, йдеться про факт розтрати шляхом зловживання службовим становищем державних коштів у сумі понад 8,5 млн грн, "незаконно і безпідставно витрачених на залучення іноземної фірми з метою приховування фактів злочинного порушення законодавства правоохоронними органами і судом під час провадження розслідування і судового розгляду в суді справи Ю. Тимошенко".

За цим епізодом раніше Генпрокуратура оголосила про підозру колишньому заступнику міністра юстиції, 1 липня 2015 року внесла до Печерського райсуду Києва клопотання про утримання його під варту, проте 8 липня слідчий суддя обрав екс-заступнику міністра запобіжний захід у вигляді застави 365,5 тис. грн.

13 липня 2015 року Генпрокуратура повідомила, що її Управління спецрозслідувань Головного слідчого управління повідомило про підозру О. Лавриновича у скоєнні злочину за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою).

У свою чергу, в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" О. Лавринович заявив, що підозри в скоєнні злочину він не отримував, але знав, що таке бажання є, і вона полягає в тому, що необхідно з політичних мотивів висловити мені підозру у виконанні покладених на мене обов'язків законним способом через те, що влада була не така, яка сьогодні вважалася б правильною".

Він зазначив, що йдеться про факт залучення радника щодо розгляду Європейським судом з прав людини скарги екс-прем'єра Юлії Тимошенко. "Про справу мені добре відомо, оскільки я більше року ходив на допит як свідок", - пояснив екс-міністр юстиції.

За словами екс-міністра, претензія полягає виключно у рішенні залучити радника, тоді як процедура його залучення, сума контракту або тарифна політика питань не викликають. О. Лавринович наголосив, що діяв виключно в межах своїх законних повноважень для захисту інтересів держави, проте в прокуратурі тепер інкримінують йому мотив "захист злочинної влади".

О. Лавринович з 1994 року кілька разів ставав народним депутатом. З 2002 до 2005 рр. був главою Мін'юсту в уряді Анатолія Кінаха, у 2006-2007 рр. очолював те ж саме відомство в уряді Віктора Януковича, в 2010-2013 роках був міністром юстиції в уряді Миколи Азарова.

О. Лавринович 3 липня 2013 року склав присягу члена Вищої ради юстиції, у 2013-14 рр. був головою ВРЮ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

В Одесі затримано рецидивіста, який передавав окупантам дані про розташування ППО

Росіяни вранці вдарили ракетою по Одесі: постраждала жінка, пошкоджено 30 будинків

Удари українських дронів і повені призвели до зниження нафтоперероблення в РФ до 11-місячного мінімуму - ISW

На Донеччині за минулий день через обстріли поранені семеро жителів - ОВА

Кількість постраждалих унаслідок нічного обстрілу Харкова зросла до шести осіб

РФ вивела в Азовське море один бойовий корабель, у Середземному чергують три носії "Калібрів" - ВМС ЗСУ

Унаслідок нічних обстрілів у Нікопольському районі пошкоджено ЛЕП, без світла залишилася частина абонентів

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів один загиблий і п'ять поранених

Окупанти за добу понад 400 разів обстріляли Запорізьку область, застосувавши артилерію і 147 БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували 880 окупантів та 43 артсистеми противника

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА