09:42 31.07.2015

Печерський суд відмовив прокуратурі в арешті екс-міністра юстиції Лавриновича

3 хв читати
Печерський суд відмовив прокуратурі в арешті екс-міністра юстиції Лавриновича

Печерський районний суд Києва обрав для екс-міністра юстиції Олександра Лавриновича запобіжний захід у вигляді внесення застави на суму в тисячу мінімальних заробітних плат, що становить 1 млн 218 тис. грн.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", відповідне рішення прийняв на засіданні в четвер увечері слідчий суддя Олег Білоцерківець.

Суд не угледів підстав для арешту О.Лавриновича.

Під час судового засідання представники прокуратури просили обрати для екс-міністра юстиції запобіжний захід у вигляді арешту з можливістю внесення застави у розмірі 8,6 млн грн.

Після завершення засідання О.Лавринович сказав журналістам, що має намір оскаржити рішення суду в апеляційному порядку. При цьому він зазначив, що у разі потреби його син Максим Лавринович може внести за нього необхідну суму.

Як повідомив начальник другого слідчого відділу управління спеціальних розслідувань Генпрокуратури Ігор Слободяник у четвер, Генпрокуратура просить суд узяти під варту О.Лавриновича, який у приміщенні Генпрокуратури ознайомлюється з матеріалами справи. Альтернативою арешту може бути внесення застави в сумі 8,5 млн грн.

При цьому перший заступник генпрокурора Юрій Севрук заявив, що в Генпрокуратурі обіцяють зробити все можливе, щоб О.Лавринович не зміг ухилитися від слідства, покинувши країну, але питання про взяття під варту або звільнення під заставу "вирішуватиме конкретний слідчий". "Суд, відпускаючи під заставу, покладає зобов'язання, забирає паспорт, контролюватиме його поведінку", - розповів Ю.Севрук, зазначивши, що інструменти для уникнення подібної ситуації хоч і обмежені, але є.

За версією Генпрокуратури, йдеться про факт розтрати О.Лавриновичем шляхом зловживання службовим становищем держкоштів у сумі понад 8,5 млн грн, "незаконно та безпідставно витрачених на залучення іноземної фірми з метою приховування фактів злочинного порушення законодавства правоохоронними органами і судом під час здійснення розслідування і судового розгляду в суді справи Ю.Тимошенко".

13 липня 2015 року Генпрокуратура повідомила О.Лавриновичу про підозру у вчиненні злочину за ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем в особливо великих розмірах або організованою групою).

У свою чергу О.Лавринович заявив, що підозри в скоєнні злочину він не отримував, але знав, що "таке бажання є, і воно полягає в тому, що необхідно з політичних мотивів висловити мені підозру за виконання покладених на мене зобов'язань законним способом через те, що влада була не такою, яка сьогодні вважалася б правильною".

Він зазначив, що йдеться про факт залучення радника щодо розгляду Європейським судом з прав людини скарги екс-прем'єра Юлії Тимошенко, при цьому процедура його залучення, сума контракту або тарифна політика запитань не викликає. О.Лавринович також заявляє, що діяв виключно в межах своїх законних повноважень для захисту інтересів держави, але в прокуратурі тепер інкримінують йому мотив "захист злочинної влади". "Про справу мені добре відомо, оскільки я понад рік ходив на допит як свідок", - пояснив екс-міністр юстиції.

О.Лавринович із 1994 року кілька разів ставав народним депутатом. З 2002-го по 2005 рр. був главою Мін’юсту в уряді Анатолія Кінаха, у 2006-2007 рр. очолював те саме відомство в уряді Віктора Януковича, у 2010-2013 роках був міністром юстиції в уряді Миколи Азарова.

О.Лавринович 3 липня 2013 року склав присягу члена Вищої ради юстиції, у 2013-14 рр. був головою Вищої ради юстиції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до міста Синельникового

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

У суботу в Україні буде сухо, лише на сході вночі невеликий дощ, удень 16-21° тепла

Із 1 квітня вартість транспортної картки в Києві зросте до 75 грн

2,1 тис. закладів культури залишаються на тимчасово окупованих територіях із 2022 року

Під час атаки РФ на об'єкти "Нафтогазу" обійшлося без постраждалих і серйозних пошкоджень - Чернишов

Арка дружби народів у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу - УІНП

На Дніпропетровщині пошкоджено енергетичні об'єкти у трьох районах, поранені шестеро людей, серед них 5-річна дитина

Україна підписала зі США угоду про відтермінування виплат за держборгом

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА