12:05 01.08.2015

МЗС України закликає Росію повернутися до виконання принципів Гельсінського заключного акта

2 хв читати
МЗС України закликає Росію повернутися до виконання принципів Гельсінського заключного акта

Міністерство закордонних справ України з нагоди 40-ї річниці Гельсінського заключного акта вкотре закликає Росію припинити агресію стосовно України й дотримуватися принципів цієї угоди.

"Ми вкотре закликаємо Російську Федерацію негайно припинити агресію проти нашої держави, повернутися на шлях виконання принципів Гельсінського заключного акта та норм міжнародного права з тим, щоб уникнути непередбачуваних наслідків для всієї системи європейської безпеки", - йдеться в заяві МЗС України, поширеній у суботу.

У зовнішньополітичному відомстві нагадали, що 1 серпня 1975 року в місті Гельсінкі (Фінляндія) лідери 35 держав Європи та Північної Америки підписали Заключний акт Наради з питань безпеки і співробітництва в Європі. Попри ідеологічні протиріччя, держави погодили десять фундаментальних принципів співробітництва, спрямованого на забезпечення миру та безпеки на Європейському континенті. У розвиток цих зобов’язань на саміті ОБСЄ 2010 року у м. Астані лідери держав-учасниць домовились працювати над побудовою спільного Євроатлантичного та Євразійського безпекового співтовариства.

"На жаль, агресія Російської Федерації проти України перекреслила ці амбітні плани та затьмарила відзначення 40-ї річниці Гельсінського заключного акта. Вдавшись до незаконної окупації та анексії АР Крим та м. Севастополя, збройного втручання на Донбасі та викрадення українських громадян, Росія порушила більшість принципів та зобов’язань, закладених в основу ОБСЄ. Серед них – повага до суверенітету та територіальної цілісності, непорушність кордонів, відмова від застосування чи погрози силою, а також добросовісне виконання своїх зобов’язань згідно з міжнародним правом", - констатують у МЗС.

У відомстві наголосили, що для України, як і для абсолютної більшості держав-учасниць ОБСЄ, є очевидним, що без відновлення Росією поваги до Гельсінських принципів та виправлення скоєних нею грубих порушень під загрозою опинилися всі напрацювання в рамках НБСЄ/ОБСЄ за 40 років її існування, під загрозою опинилася безпека і стабільність на всьому просторі ОБСЄ".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу ворога - Генштаб ЗСУ

За добу на фронті відбулося 97 бойових зіткнень, ЗСУ відбили 28 атак на авдіївському напрямку - Генштаб

На Харківщині знищено ворожий розвідувальний БПЛА - ОК "Схід"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА