14:15 04.08.2015

"Укрзалізниця" просить АМКУ розблоковувати процедуру закупівлі дизпалива

3 хв читати
"Укрзалізниця" просить АМКУ розблоковувати процедуру закупівлі дизпалива

Державна адміністрація залізничного транспорту України ("Укрзалізниця") просить Антимонопольний комітет України (АМКУ) якнайшвидше розібратися в ситуації і розблоковувати процедуру закупівлі дизпалива.

"Через рішення АМКУ про призупинення нового конкурсу із скаргу ТОВ "Елемент Нафта", що надійшла 3 серпня 2015 року, за два дні до його проведення, придбання дизпалива опинилося в подвійній блокаді, адже 24 липня Окружний адмінсуд Києва заборонив придбання дизпалива за чинною угодою з найнижчою ціною теж в інтересах маловідомої компанії", - повідомила прес-служба "Укрзалізниці".

Адміністрація зазначає, що АМКУ навіть не врахував цю обставину і максимально відтягнув термін розгляду скарги, призначивши його на 27 серпня 2015 року. "Залізнична галузь не має часу на тривале очікування через затягування процесів, оскільки її резерви дизпалива майже вичерпані. Миттєво реагуючи на необ'єктивні скарги дрібних гравців ринку - маловідомих компаній, і відкладаючи ухвалення рішення щодо них, АМКУ і суд нівелюють інтереси масштабного національного перевізника, тим самим створюючи загрозу зупинки руху потягів і виникнення економічного колапсу", - констатує "Укрзалізниця".

За її даними, під час припиненого АМКУ конкурсу ДП "Укрзалізничпостач" намагалося застосувати прозорий і економічно вигідний розрахунок вартості дизпалива по формульному ціноутворенню, яке діє у світовій практиці. "Маловідомі компанії, використовуючи АМКУ, вже другий раз з початку цього року перешкоджають намірам впровадити прозорий і ефективний механізм закупівлі палива за ціною, діючою на момент його постачання. Блокування попередніх торгів по дизпаливу із застосуванням формульного ціноутворення відбувалося в квітні", - підкреслює "Укрзалізниця".

Адміністрація відмічає, що за добу в галузі споживається близько 1 тис. тонн дизпалива - це один з тих видів продукції, на закупівлю яких витрачається найбільше засобів, тому справедливе регулювання ціни має велике значення. "Це особливо важливо, тому що об'єми перевезень пасажирів у внутрішньому повідомленні і вантажів ростуть. Зокрема, в липні цього року залізниці перевезли 30,12 млн тонн вантажів, що на 1,37 млн тонн більше, ніж в червні і більше планового показника на 6,5%. Крім того, оскільки розпал експортного сезону сільськогосподарських вантажів ще попереду, зупинка залізниць може привести до зриву планів по експорту зернових", - нарікає адміністрація.

Як повідомлялося, держпідприємство "Укрзалізничпостач" оскаржить ухвалу Окружного адміністративного суду Києва, що 24 липня заборонив підприємству закуповувати дизпаливо за чинною угодою. Підставою для судового вирішення стала скарга одного з учасників торгів ТОВ "Дайджест Груп", яке звернулося з позовом до суду і клопотанням про його забезпечення.

При цьому, як свідчить фінансова звітність "Дайджест груп", власний капітал цієї компанії за підсумками 2014 року становив 1,495 млн грн. Компанія закінчила 2014 рік з чистим доходом від реалізації продукції 3,11 млн грн і чистим збитком 0,174 млн грн.

За даними "Укрзалізниці", таке блокування може призвести до зупинки українських залізниць після 10 серпня через відсутність палива.

Як зазначав директор консалтингової групи "А-95" (Київ) Сергій Куюн, періодичне блокування маловідомими компаніями тендерів із закупівлі палива, що проводяться держпідприємством "Укрзалізничпостач", відбувається з метою вимагання грошей у переможців конкурсу.

Раніше тендери "Укрзалізничпостач" неодноразово блокувалися маловідомими компаніями в різних інстанціях, і 3 серпня таке блокування сталося на звернення маловідомого ТОВ "Елемент Нафта".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стратегічною метою РФ є відновлення слави Радянського Союзу на міжнародній арені - Кулеба

В Одесі троє постраждалих від ракетного удару, з них двоє дітей, усі поранення легкі - обладміністрація

ВАКС заочно заарештував співорганізатора заволодіння 11 млн грн коштів "Укрзалізниці"

"Укренерго" застосувало графіки аварійних відключень до вечора в Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях

Баварія передала київським патрульним 11 спеціально обладнаних мотоциклів BMW

Дві ракети, запущені РФ по Одесі, збито, травмовано дитину - ОВА

Зеленський про обстріл РФ двох ГЕС: Під загрозою не лише Україна, а й Молдова

Річковий порт і мультимодальний термінал можуть з'явитися на березі Тиси

Насильство російських військових над мирними жителями має системний характер - Офіс генпрокурора

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА