19:27 04.08.2015

Оновлений меморандум із МВФ зберігає положення про скасування пільг із ПДВ для аграріїв із 2016 р.

2 хв читати

Оновлений текст меморандуму про співпрацю України та Міжнародного валютного фонду містить норму про необхідність скасування пільг для аграріїв зі сплати податку на додану вартість (ПДВ) із 2016 року.

Згідно з текстом меморандуму, уряд у вересні планує винести на розгляд парламенту поправки до Податкового кодексу, що передбачають ліквідацію спеціального режиму оподаткування за ПДВ для сільського господарства.

Ці заходи дадуть змогу забезпечити додаткові доходи в обсязі приблизно 0,3% ВВП.

Як повідомлялося, спеціальний режим оподаткування передбачає право сільгосппідприємства залишати у своєму розпорядженні суму ПДВ, нараховану йому на вартість поставлених товарів і послуг, а не сплачувати її до бюджету. Коаліційна угода передбачає збереження податкових пільг для аграріїв до 2018 року.

Найбільші аграрні асоціації неодноразово виступали проти скасування пільг із ПДВ, мотивуючи це падінням сільськогосподарського виробництва, скороченням надходження до держбюджету за рахунок зменшення експорту сільгосппродукції.

Попередній текст меморандуму МВФ з українською владою також містив норму про скасування податкових пільг для аграріїв.

Верховна Рада 16 липня ухвалила законопроект №2173а, який передбачав зміни в системі електронного адміністрування ПДВ та скасування пільгового режиму для аграріїв. Група депутатів на чолі з Олександром Бакуменком (партія "Блок Петра Порошенка") заблокувала трибуну парламенту з вимогою вилучити із законопроекту норми про скасування спецрежиму з ПДВ для аграріїв, апелюючи до складної економічної ситуації, в якій перебуває агросектор. Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк звинуватив депутатів у лобіюванні інтересів великих агропромислових холдингів і запропонував зберегти пільги для невеликих компаній із площею земель до 3 тис. га і річною виручкою до 50 млн грн. Таких компаній, за словами прем'єра, 98% від числа всіх зареєстрованих в Україні. Після вилучення із законопроекту норм про скасування пільг для аграріїв ВР підтримала його 233 голосами депутатів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА