19:38 04.08.2015

Україна має намір завершити переговори з кредиторами до кінця вересня 2015 р. - меморандум з МВФ

3 хв читати

Влада України констатує більш повільне, ніж очікувалося, просування процесу реструктуризації приватного зовнішнього боргу, проте має намір завершити його до кінця вересня поточного року, йдеться в оновленому меморандумі за підсумками першого перегляду програми розширеного фінансування (EFF) Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"На додаток до наших фінансових зусиль і забезпечення рівня боргу на стійкому рівні відповідно до поставленої мети нижче за 71% ВВП до 2020 року, ми продовжуємо переговори з кредиторами щодо переоформлення заборгованості, які ми ставимо за мету завершити до кінця вересня 2015 року", - йдеться в документі, оприлюдненому на сайті фонду у вівторок.

У свою чергу менеджмент МВФ зазначає: останнім часом переговори з комітетом кредиторів, що представляє чотирьох великих тримачів облігацій на $8,9 млрд (близько 40% від розміру усієї боргової операції), активізувалися, спірним моментом залишається рівень списання основної суми боргу.

Фонд також зазначає, що наразі Україна обслуговує всі свої поточні зобов'язання, проте влада країни публічно зауважила, що не може собі дозволити, щоб цей процес затягнувся на невизначений термін через відсутність ресурсів, необхідних для обслуговування боргу на первинних умовах. Тому парламент у травні дозволив уряду вводити мораторій на виплати, якщо переговори не досягнуть достатнього прогресу.

Як повідомлялося, Міністерство фінансів України у вівторок направило оновлену пропозицію щодо реструктуризації приватного зовнішнього боргу Спеціальному комітету кредиторів, суть якого поки що не розголошується.

"З урахуванням часу, необхідного для юридичного оформлення пропозиції щодо реструктуризації, поточний тиждень буде мати вирішальне значення для переговорів. З урахуванням цього Міністерство закликає кредиторів взяти участь у зустрічі в Лондоні на найвищому рівні в четвер", - йшлося в повідомленні Мінфіну.

Реструктуризація є частиною програми міжнародної допомоги Україні, проте переговори з кредиторами не зрушували з місця з березня по кінець червня. Київ погрожував ввести мораторій на обслуговування боргів, якщо тримачі приблизно $20 млрд облігацій країни не погодяться найближчим часом розпочати переговори, на яких Мінфін пропонував списати 40% основної суми заборгованості, розстрочити платежі та знизити відсотки.

Кредитори, у свою чергу, доводили, що і без списання основної суми Україна зможе вкластися в необхідні МВФ параметри боргового навантаження, пропонуючи тривале відстрочення виплат. Вони пропонували економію платежів у $16 млрд за рахунок повної відмови від виплати основного боргу до 2019 року.

На думку Мінфіну, пропозиція спецкомітету кредиторів, як і раніше, не відповідала цілям, погодженим із МВФ, і, крім того, передбачала вилучення $8 млрд із міжнародних резервів Нацбанку України, проти чого також виступає МВФ. Як поступку Київ запропонував кредиторам у середині червня додаткові "інструменти відновлення вартості", виплати за якими робитимуться у разі досягнення Україною вищих, ніж зараз прогнозують, показників зростання ВВП.

Переговори було розблоковано після зустрічі, що відбулася 30 червня в штаб-квартирі МВФ у Вашингтоні, між делегацією України, членами Спецкомітету кредиторів і представниками МВФ. У середині липня сторони заявили про досягнення прогресу на переговорах, а минулого тижня міжнародні ЗМІ повідомили, що кредитори вперше принципово погодилися на списання основної суми боргу, проте лише на 5%. Глава Мінфіну Наталія Яресько вже зазначила, що вважає таке списання недостатнім.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА