19:37 05.08.2015

Україна сподівається досягти домовленості з кредиторами 10-11 серпня і погрожує "альтернативними" механізмами - Мінфін

3 хв читати
Україна сподівається досягти домовленості з кредиторами 10-11 серпня і погрожує "альтернативними" механізмами - Мінфін

Міністерство фінансів України, діючи з конструктивними намірами і прозоро, погодилося на прохання Спеціального комітету кредиторів перенести зустріч, заплановану на четвер поточного тижня, на понеділок або вівторок наступного тижня, з метою дати комітету більше часу на підготовку оновленої і поліпшеної пропозиції з реструктуризації боргу, йдеться в повідомленні Мінфіну в середу.

"Проте, враховуючи юридичні й тимчасові обмеження, наявні в питанні досягнення і реалізації домовленості з реструктуризації боргу, у разі нездатності досягти такої домовленості на рівні держави на початку наступного тижня Україна буде вимушена використовувати альтернативні механізми для забезпечення фінансування її програми співпраці з МВФ", - наголошує українське фінансове відомство.

"Через ці обмеження це також є останньою можливістю для досягнення спільної домовленості напередодні виплат за єврооблігаціями у вересні та жовтні, а також напередодні наступного огляду програми співпраці України з МВФ, який нині планується на вересень", - зазначає Мінфін.

Він зазначає, що його метою завжди було досягнення домовленості з кредиторами, що допомогло би досягти параметрів реструктуризації, встановлених у програмі співпраці України з МВФ. Мінфін нагадує, що Україна вже досягла таких домовленостей з тримачами боргових зобов'язань своїх державних банків: Укрексімбанку й Ощадбанку".

Реструктуризація є частиною програми міжнародної допомоги Україні, проте переговори з кредиторами топталися на одному місці з березня до кінця червня. Київ від середини травня погрожував ввести мораторій на обслуговування боргів, якщо тримачі приблизно $20 млрд його облігацій не погодяться найближчим часом почати переговори, на яких Мінфін пропонував списати 40% основної суми заборгованості, розстрочити платежі та знизити відсотки.

Кредитори, у свою чергу, доводили, що і без списання основної суми Україна зможе укластися в потрібні МВФ параметри боргового навантаження, пропонуючи тривале відстрочення виплат. Вони пропонували економію платежів у $16 млрд за рахунок повної відмови від виплати основного боргу до 2019 року.

На думку Мінфіну, пропозиція Спецкомітету кредиторів, як і раніше, не відповідала завданням, погодженим із МВФ, і, крім того, передбачала вилучення $8 млрд з міжнародних резервів Нацбанку України, проти чого також виступає МВФ. Як поступку Київ запропонував у середині червня кредиторам додаткові "інструменти відновлення вартості", виплати за якими проводитимуться у разі досягнення Україною вищих, ніж зараз прогнозується, показників зростання ВВП.

Переговори були розблоковані після зустрічі між делегацією України, членами Спецкомітету кредиторів і представниками МВФ, що відбулася 30 червня в штаб-квартирі МВФ у Вашингтоні. В середині липня сторони заявили про досягнення прогресу на переговорах, а на минулому тижні міжнародні ЗМІ повідомили, що кредитори уперше принципово погодилися на списання основної суми боргу, проте лише на 5%.

Глава Мінфіну Наталія Яресько вже заявила, що вважає таке списання недостатнім, а 4 серпня Україна направила оновлену пропозицію з реструктуризації, суть якої ще не розголошується, розраховуючи провести зустріч з кредиторами 6 серпня в Лондоні.

МВФ в оновленій за підсумками першого огляду програмі EFF, оприлюдненій на початку серпня, допустив як можливість погашення у вересні єврооблігацій на $500 млн і в грудні російських єврооблігацій на $3 млрд, так і введення мораторію на виплати. МВФ заявив, що розраховує на досягнення домовленості України з кредиторами, тоді як українська влада зазначила, що має намір завершити переговори з кредиторами до кінця вересня.

Дотепер Києву вдалося домовитися із зовнішніми приватними кредиторами Укрексімбанку і Ощадбанку про реструктуризацію єврооблігацій та інших зобов'язань на суму відповідно $1,5 млрд і $1,3 млрд. Проте у разі держбанків ішлося лише про пролонгацію термінів погашення без списання основної суми боргу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Боррель: Сподіваюся, вже в понеділок будуть конкретні рішення надати Україні засоби ППО, зокрема Patriot

Громадяни Словаччини зібрали майже EUR2 млн на закупівлю снарядів для України методом краудфандингу - ЗМІ

Унаслідок артилерійського обстрілу в Куцурубській громаді загинула жінка, поранені чоловік і підліток

Росія вбила українських дітей у Дніпрі, ми могли запобігти цьому, але не змогли - глава МЗС Естонії

РФ атакувала Одещину ракетами, пошкоджено припортову інфраструктуру, постраждала людина - Кіпер

Блінкен вважає лише питанням часу використання заморожених активів РФ для України

Діти не повинні гинути від авіаударів у сучасній Європі, ми маємо захистити їх надійним повітряним щитом - Кулеба

В ООН відреагували на ракетний удар РФ по Дніпру: Ці атаки є прикладом зневаги до людського життя і заслуговують на осуд

У Львові викрили лікарку, яка за гроші встановлювала інвалідність військовозобов'язаним - ДБР

Жителя Миколаївщини, який шпигував для ворога за Силами оборони, засуджено до 15 років в'язниці

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА