11:56 13.08.2015

Сакварелідзе говорить про спроби перешкодити реформуванню системи прокуратури вже на стадії реформи місцевих прокуратур

3 хв читати
Сакварелідзе говорить про спроби перешкодити реформуванню системи прокуратури вже на стадії реформи місцевих прокуратур

Наказу про створення комісії з проведення конкурсу на заміщення посад прокурорів місцевих прокуратур досі немає, як і не визначено членів конкурсних комісій, які забезпечують процес проведення тестування, заявляє заступник генерального прокурора України Давид Сакварелідзе.

"Я сподіваюся, що генеральний прокурор найближчим часом призначить членів конкурсних комісій, як це передбачено законом про прокуратуру, оскільки їх формування є необхідною умовою запуску процесу тестування", - сказав Д.Сакварелідзе на брифінгу в Києві в четвер, нагадавши, що конкурс, який має розпочатися 15 серпня, відкладається, як очікується, на два тижні.

Він також заявив, що спроби реформувати систему прокуратури стикаються з протидією з боку представників цієї системи. "Ще не було спроби організувати конкурс такого масштабу. Процес організовано на найвищому рівні... Водночас, я маю визнати, що система чинить опір. Ми стикаємося з постійними перешкодами. Але ми були до цього готові", - зазначив Д.Сакварелідзе.

"Вони (перешкоди - ІФ) ставлять під сумнів легітимність допомоги від міжнародних партнерів, отримання якої ми домагалися останні чотири місяці, оскільки у бюджеті України відсутні кошти на проведення цього конкурсу. Саме можливість впливати на результати розробленої 4-етапної системи тестування є основним мотивом нещодавніх дій зацікавлених груп будь-яким способом припинити цей процес", - пояснив він.

Відповідаючи на запитання журналістів, хто саме перешкоджає реформуванню системи прокуратури, Д.Сакварелідзе зазначив: "Ви самі бачите цих людей: ці посадові особи роблять заяви, вчора була одна заява. Зрозуміло, що система болюче ставиться до змін, але процес уже запущено, і його неможливо зупинити".

"Що найважливіше - ми знайшли фінансування. Євросоюз цей процес повністю підтримує, ані копійки з державного бюджету не витрачається на цю реформу. Є висока довіра від американських організацій, які підтримують цей процес. Ми спокійно його запустимо, враховуючи те, що генпрокурор підпише всі потрібні документи, створяться усі комісії, і до кінця серпня ми запустимо цей процес", - сказав він.

Заступник генпрокурора повідомив, що на сьогодні вже подано близько 6 тис. заяв на керівні посади прокуратури - 700 місць.

Д.Сакварелідзе також заявив, що претензії з боку противників реформування прокуратури до тестів для кандидатів є лише приводом, причому помилки щодо більш ніж 5 тис. питань здебільшого вже усунено.

Як повідомлялося, 12 серпня в. о. генпрокурора Юрій Севрук заявив, що тестування на заміщення посад прокурорів місцевих прокуратур було перенесено через виявлені порушення під час підготовки тестів. "Під час службового розслідування так і не було встановлено авторів, які готували ці тести, та яку кваліфікацію вони мають. На час службової перевірки були відсутні договірні відносини щодо забезпечення програмного забезпечення тестування", - розповів він.

Ю.Севрук пояснив, що останніми днями тести, які оприлюднюють на сайті Генпрокуратури, постійно змінюються, що не відповідає вимогам положення про проведення тестування. Саме це не дозволило провести тестування тоді, коли це передбачалося, у зв'язку з чим його було перенесено.

За результатами службового розслідування Д.Сакварелідзе, що відповідає за реформування органів прокуратури, доручено в найкоротші терміни вжити заходів для усунення встановлених порушень і приведення тестових завдань та порядку проведення тестування у відповідність до всіх нормативних актів. Згідно з дорученням в. о. генпрокурора, тести має бути доопрацьовано до 25 серпня.

Як повідомляється у Twitter посольства США в Україні, за оцінкою американського дипломатичного відомства, тести для прокурорів "відповідають міжнародним стандартам".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Енергетики оперативно повернули світло понад 13 тис. абонентам у двох районах Києва - Міненерго

На п'яти напрямках будівництво оборонних фортифікацій підходить до завершення - Міноборони України

Окупанти обстріляли Середина-Буду, 32 прикордонні села та селища, пошкоджені лікарня та 11 приватних будинків - ОК "Північ"

Повідомлено про підозру зловмисникам, які викрали з карток іноземних громадян майже 1,5 млн грн

Матеріали до 2-го читання законопроєкту про заборону афілійованих із РПЦ організацій оприлюднять після юрекспертизи

Росіяни обстріляли Курахове, двоє людей загинули

За минулу добу в Україні внаслідок обстрілів загинула одна дитина, восьмеро поранені

Лондон не заперечує проти використання зброї по РФ - прем'єр Великої Британії

Двоє загиблих, ще четверо поранених на Донеччині за минулий день через обстріли

На Харківщині за добу загинув мирний житель, ще десятеро постраждали в результаті ворожих обстрілів - Синєгубов

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА