13:40 17.08.2015

Норму обов'язкового продажу 75% валютної виручки буде продовжено ще щонайменше на три місяці - банкіри

3 хв читати
Норму обов'язкового продажу 75% валютної виручки буде продовжено ще щонайменше на три місяці - банкіри

Норму обов'язкового продажу 75% валютної виручки, термін дії якої закінчується 3 вересня, буде продовжено ще щонайменше на три місяці, вважають банкіри, опитані агентством "Інтерфакс-Україна".

"Без сумніву, норму буде продовжено щонайменше на три місяці. Деяка стабілізація, яка спостерігається на валютному ринку, все ще не має стійкого характеру і підтримується на цьому рівні, зокрема, й за рахунок дії цієї норми", - сказав перший заступник голови правління Промінвестбанку В'ячеслав Юткін.

"Дію цієї норми Національному банку є сенс продовжити, оскільки вона є ефективним інструментом управління курсом валют. Скасування ж її небажане, доки не стабілізується економічна ситуація в Україні, оскільки зазначена норма з обов'язкового продажу - один з основних інструментів наповнення валютного ринку в нинішніх нестабільних умовах", - сказала начальник управління валютного контролю Укрінбанку Катерина Соболь.

Аналогічного погляду дотримується й начальник відділу стратегічного планування Укрсоцбанку Єгор Перелигін.

"Певна волатильність курсу національної валюти, зовнішній тиск на бюджет країни, домінуюча імпортна складова і "хворобливий" стан платіжного балансу не дозволяють нині скасувати цю норму", - сказав експерт.

Директор із ризиків банку "Кредит Дніпро" Олена Домуз, у свою чергу, зазначила, що діюча норма обов'язкового продажу частини валютної виручки дала змогу наповнити валютою міжбанк після девальваційних потрясінь на початку року.

"Скасування обмежень і контролюючих заходів НБУ буде можливе лише після стабілізації економічної ситуації в Україні, коли перед нами будуть повною мірою відкриті зовнішні ринки і приплив валюти в країну буде стабільним. Доки ситуація з реструктуризацією зовнішнього держборгу не проясниться, особливо розраховувати на те, що пропозиція на безготівковому ринку зростатиме, не варто. Крім того, попереду на Україну чекає опалювальний сезон і, відповідно, закупівля енергоресурсів. У цей час особливо відчуватиметься попит на валюту, тому скасування норми про обов'язковий продаж 75% експортної виручки восени малоймовірне", - сказала О.Домуз.

Експерти вважають, що Нацбанк може зменшити, а потім й скасувати норму обов'язкового продажу валютної виручки не раніше за 2016 рік.

"Що ж до зниження цього показника, більш імовірно, що це відбудеться вже в новому році, оскільки осінній період, як правило, асоціюється зі збільшенням тиску на гривню в період активізації підприємницької та зовнішньоекономічної діяльності, а також у зв'язку з виплатами за борговими зобов'язаннями держави в цей час", - сказала начальник відділу казначейських операцій банку "Форвард" Ганна Танцюра.

"Вважаю, що це (скасування норми обов'язкового продажу валютної виручки - ІФ) може відбутися не раніше за квітень 2016 року за обов'язкових умов стабілізації економіки та збільшення надходжень валюти в країну", - сказав В.Юткін.

Як повідомлялося, НБУ в червні продовжив на три місяці - до 3 вересня - дію антикризових заходів, які було введено у березні.

Постановою НБУ від 3 червня 2015 року №354 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України" зберігається вимога обов'язкового продажу 75% валютної виручки, вимога про повернення валютної виручки в Україну в термін до 90 днів, обмеження на продаж іноземної валюти в одні руки сумою 3 тис. грн на добу і на видачу валютних вкладів в іноземній валюті в еквіваленті 15 тис. грн на добу одному клієнту.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Сили оборони знищили вночі 15 ракет, 14 БПЛА і бомбардувальник Ту-22М3

Авіація НАТО піднімалася в повітря через російські атаки по Україні, повідомляють польські військові

Зеленський про атаку на Дніпро: Ми маємо завдати поразки російському терору

На Харківщині за добу двоє постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

"Укрзалізниця" призупиняє роботу вокзалу станції "Дніпро"

У Синельниківському районі на Дніпропетровщині загинули шестеро людей, серед них діти 6 і 8 років

Кількість постраждалих унаслідок масованої ракетної атаки в Дніпропетровській області зросла до 21 людини

На Ставропіллі впав дальній бомбардувальник Ту-22М3

У Херсонській області за добу в результаті обстрілів троє людей дістали поранення, є влучання в житлові будівлі

Після масованої атаки по Дніпропетровській області дві людини загинули, поранено 15 мирних жителів, є руйнування, пожежа

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА