11:25 26.08.2015

Світовий банк схвалив виділення Україні $500 млн DPL-2

3 хв читати
Світовий банк схвалив виділення Україні $500 млн DPL-2

Рада директорів Світового банку (СБ) на засіданні 25 серпня схвалила виділення Україні другої багатосекторної позики на політику розвитку (DPL-2) в обсязі $500 млн, зазначається в повідомленні на сайті СБ.

"Пакет реформ, які підтримуються в рамках цієї операції, допоможе вирішити глибоко укорінені структурні проблеми, які сприяли виникненню поточної кризи в економіці України", – прокоментував це рішення директор Світового банку у справах Білорусі, Молдови та України Чімяо Фан.

СБ уточнює, що позики на підтримку політики розвитку (DPL) - це пряма бюджетна підтримка, що надається безпосередньо уряду України для сприяння реалізації його програми реформ. Фінансування за новою позикою підтримує реалізацію кількох пріоритетних структурних і макроекономічних реформ, а саме, покликаних поліпшити управління в державному секторі, середовище для ведення бізнесу, ситуацію у сфері енергетики та надання соціальної допомоги.

Зокрема, реформи, на підтримку яких надано цю позику, мають сприяти кращому управлінню, прозорості та підзвітності в державному секторі. DPL-2, як передбачається, забезпечить ефективне використання наявних державних ресурсів для надання якісних державних послуг у ці нелегкі часи.

Водночас у рамках цієї операції підтримуватимуть зусилля, спрямовані на зміцнення нормативної бази та зниження витрат на ведення бізнесу. Вони покликані сприяти вивільненню потенціалу приватного підприємництва і створення стабільних і якісних робочих місць для громадян України.

І, нарешті, ця операція допоможе українській владі продовжити реформування неефективної та несправедливої системи субсидій на оплату комунальних послуг з одночасним захистом малозабезпечених груп населення від наслідків підвищення тарифів на газ і теплопостачання шляхом зміцнення соціальної допомоги, зазначає СБ.

Банк нагадує, що ця операція є частиною широкого пакета фінансової підтримки з боку Групи Світового банку, оголошеного в лютому цього року, передбачає виділення Україні коштів у розмірі до $2 млрд протягом 2015 року. DPL-1 в розмірі $750 млн було надано у травні 2014 року.

Раніше заступник голови Адміністрації президента України Дмитро Шимків і представники уряду уточнювали, що виділення DPL-2 надасть можливість Україні отримати $300 млн від уряду Японії в рамках двосторонньої міжурядової угоди про сприяння та захист інвестицій (інвестиційний договір між Японією та Україною).

Необхідні закони для цього нового фінансування Верховна Рада ухвалила навесні-влітку цього року разом з іншими законами, які вже дозволили Києву на початку серпня отримати $1,7 млрд другого транша кредиту Міжнародного валютного фонду за програмою розширеного фінансування EFF.

Як повідомлялося, DPL-1 на $750 млн Україна отримала в травні минулого року. Кредит надано на 16 років з 7-річним пільговим періодом із змінною процентною ставкою - 6 міс. Libor + змінний спред (на дату підписання - 0,59%, одноразова комісія – 0,25%) і може бути використаний на фінансування бюджету.

Світовий банк є основним партнером України в сфері розвитку. З урахуванням цієї нової позики поточний кредитний портфель проектів Міжнародного банку реконструкції та розвитку, що входить до його групи, перевищить $5 млрд. Свої інвестиції в Україні банк спрямовує на підвищення якості базових державних послуг: водопостачання, водовідведення, теплопостачання, електропостачання, реконструкція доріг, модернізація систем соціальної підтримки і охорони здоров'я населення.

З моменту приєднання України до Світового банку у 1992 році сукупний розмір зобов'язань банку в країні сягнув понад $9 млрд у рамках 45 проектів і програм.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли два села на Харківщині, постраждала пенсіонерка - Синєгубов

ОКУПАНТИ Б'ЮТЬ ПО ХАРКОВУ І ХАРКІВСЬКОМУ РАЙОНУ - ГОЛОВА ОБЛАДМІНІСТРАЦІЇ

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві ліквідовано - ДСНС

У неділю в Україні буде тепло, подекуди можливий дощ, вночі у східних та південно-східних областях заморозки на ґрунті - Укргідрометцентр

На Донеччині на Великдень нічні богослужіння в церквах відбудуться без участі людей - обладміністрація

Кравченко закликав мешканців Київщини до дотримання комендантської години у Великодні свята та правил поведінки під час повітряної тривоги

У Кропивницькому районі пошкоджено 20 приватних будинків унаслідок ракетного удару в п'ятницю - ОВА

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА