17:19 27.08.2015

Уряд України пропонує виключити з переліку об’єктів, що не підлягають приватизації, 374 підприємства АПК, зокрема спиртзаводи

2 хв читати
Уряд України пропонує виключити з переліку об’єктів, що не підлягають приватизації, 374 підприємства АПК, зокрема спиртзаводи

Кабінет Міністрів України пропонує виключити 374 об'єкти агропромислового комплексу (підприємства спиртової галузі, комбінати хлібопродуктів та підприємства "Укрфітотерапії") з переліку об'єктів права держвласності, що не підлягають приватизації.

Відповідний законопроект №2519а зареєстровано у Верховній Раді 25 серпня 2015 року.

Згідно з пояснювальною запискою, із зазначеної кількості 116 об'єктів ліквідовано, 78 - реорганізовано, 180 - не відповідають критеріям, визначеним статтею 5 закону України "Про приватизацію державного майна".

"Виключення з переліку таких підприємств не означає виведення з державної власності їх майна, але дозволить забезпечити підвищення якості менеджменту, проведення реструктуризації підприємств, концентрацію профільних активів, залучення інвесторів та ділових партнерів", - вважають в уряді.

Законопроектом також встановлюється тимчасовий захист цих підприємств від позаприватизаційних процедур відчуження їх майна, зокрема банкрутства. Так, передбачено зупинення банкрутства зазначених підприємств, а також запроваджується мораторій на порушення провадження про банкрутство протягом трьох років.

Такі норми не поширюються на об'єкти права державної власності, що ліквідуються за рішенням власника. Запропоновані обмеження нададуть можливість уповноваженим органам управління вжити необхідних заходів для стабілізації фінансово-економічного стану підприємств.

З метою гарантування безпеки держави законопроектом передбачається заборона на приватизацію фіз- та юрособам країни, визнаної Верховною Радою державою-агресором, і тим, які включені до переліку осіб, пов'язаних зі здійсненням терористичної діяльності або щодо яких застосовано міжнародні санкції. У разі відчуження у будь-який спосіб їм об'єктів приватизації, ці об'єкти повертаються в державну власність без компенсації.

Як повідомлялося, Мінагропрод розраховує у 2015 році залучити до 1 млрд грн під час приватизації 150-180 агропідприємств.

Загалом у підпорядкуванні аграрного відомства перебуває 571 держпідприємство. З них умовно діючі - 96, прибуткові - близько 20. Водночас 177 аграрних держкомпаній заборонені до приватизації, з них 18 розташовані на території Криму.

Уряд України 12 травня затвердив перелік із 285 підприємств для приватизації у 2015 році, а також ще 43, продаж яких планується здійснити цього року в разі отримання дозволу Верховної Ради.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА