17:41 28.08.2015

Глава СБУ: Обмін ГРУшників Александрова і Єрофєєва можливий, але їхню долю вирішить суд

3 хв читати

Керівник Служби безпеки України Василь Грицак не унеможливив обмін співробітників Головного розвідувального управління (ГРУ) Генштабу ЗС РФ Євгенія Єрофєєва і Олександра Александрова на громадян України, проте наголошує, що їхню долю насамперед вирішує суд.

"На сьогодні стосовно двох ГРУшників, імена яких я називав (О.Александрова і Є.Єрофєєва - ІФ), кримінальні провадження завершені, і їхню долю вирішуватиме суд. Після суду ухвалюватимуть рішення про їхню подальшу долю. Що стосується можливого обміну, то я не виключаю такої можливості, але це виходить за межі моєї компетенції", - сказав він журналістам в п'ятницю в Києві.

Як повідомлялося, російського офіцера ГРУ О.Александрова та капітана ГРУ Є.Єрофєєва затримали 16 травня в зоні проведення АТО в районі м. Щастя (Луганська обл.) під час спроби захопити стратегічний міст. Унаслідок бойового зіткнення один український військовий загинув, троє дістало поранень. Один із затриманих був поранений у руку, інший - у ногу. Затриманих перевезли в Київ у Головний клінічний госпіталь Міноборони. 29 травня їм було зроблено планові операції.

19 травня затриманим українські слідчі оголосили підозру у скоєнні злочинів, передбачених ст. 258-3 КК України за участь у терористичній діяльності "ЛНР". 22 травня Шевченківський райсуд Києва обрав для них запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

У СБУ заявили, що Україна вважає затриманих у Луганській області військовослужбовців ГРУ Генштабу РФ капітана Є.Єрофєєва та сержанта О.Александрова терористами, але надасть їм усю необхідну правову та медичну допомогу.

28 липня радник глави СБУ Юрій Тандіт заявив, що суд над О.Александровим і Є.Єрофєєвим розпочнеться у вересні 2015 року і має відбуватися в Україні.

Наприкінці липня затриманих перевели з госпіталю до слідчого ізолятора Києва.

На початку серпня заступник генерального прокуратора України - головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що цим спецназівцям пред'являть підозру за підготовку та розв'язування збройного конфлікту (війни) на території України: "Внаслідок втілення злочинного плану гібридної війни на єдиний намір були спрямовані і дії Збройних сил РФ, вчинені минулого року, і дії представників Збройних сил РФ Александрова та Єрофєєва. Тут єдиний намір. Стосовно них обвинувальні акти буде точно направлено до суду, і їм також буде інкриміновано й оголошено про підозру за ст. 437 за участь у розв'язуванні агресивної війни та військового конфлікту".

Таким чином, А.Матіос дав зрозуміти, що про можливість обміну цих російських військовослужбовців не йдеться.

25 серпня в Службі безпеки України спростували інформацію про начебто внесення до списків обміну полонених О.Александрова та Є.Єрофєєва. Крім того, адвокат Є.Єрофєєва О.Соколовська з цього приводу також сказала, що інформація не підтверджена.

26 серпня А.Матіос нагадав, що О.Александров і Є.Єрофєєв підозрюються в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених 5 статтями КК України, зокрема участь і здійснення агресивної війни проти України, переміщення поза митним контролем зброї і боєприпасів, зберігання і передача вогнепальної зброї, сприяння діяльності терористичної організації і здійснення теракту, яке призвело до загибелі українських військовослужбовців.

"За складом злочину процесуальний керівник, державний обвинувач проситиме максимальної санкції за всіма статтями, за якими висунуто підозри", - сказав він.

Коментуючи цю заяву головного військового прокурора, адвокат Є.Єрофєєва Оксана Соколовська припустила, що суд може засудити її підзахисного і О.Александрова на довічне тюремне ув'язнення, оскільки таку санкцію припускає інкримінована їм стаття про тероризм.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти в суботу ввечері тричі обстріляли Очаків - ОВА

Сили оборони ліквідували 23 із 24 ворожих ударних дронів

Зеленський у Великодньому зверненні: Ми віримо, що у Бога на плечі - шеврон з українським прапором

Унаслідок ворожої атаки дронів на Харків постраждали п'ятеро дорослих і восьмирічна дитина

У результаті російських обстрілів у Херсонській області за добу поранено одного жителя, пошкоджено дві багатоповерхівки, навчальний заклад

Російські війська за добу понад 340 разів ударили по Запорізькій області, є руйнування

Сили Оборони за добу ліквідували 860 окупантів, два засоби ППО та один літак противника

РФ вночі атакувала "шахедами" Дніпропетровську область, пошкоджено багатоповерхівку, виникли пожежі

Ворожі БПЛА вночі було збито в Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях

Сили оборони за добу завдали авіаударів по семи районах розташування противника, засобами ППО знищено одну ракету Х-59/69

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА