17:26 02.09.2015

МЕРТ назвав боротьбу з інтернет-піратством і патентним "тролінгом" головними завданнями захисту інтелектуальної власності

2 хв читати
МЕРТ назвав боротьбу з інтернет-піратством і патентним "тролінгом" головними завданнями захисту інтелектуальної власності

Міністерство економічного розвитку і торгівлі вважає боротьбу з інтернет-піратством, патентним "тролінгом", а також врегулювання питання колективного управління авторськими правами та спірних моментів права на програмне забезпечення головними завданнями захисту інтелектуальної власності в Україні, повідомила перший заступник глави міністерства Юлія Ковалів на брифінгу в середу.

За її словами, наразі міністерство готує низку законопроектів, покликаних вирішити ці та інші проблемні питання і найближчим часом вони будуть передані на розгляд Верховної Ради. За її словами посилення захисту інтелектуальної власності надасть можливість залучати більше інвестицій до країни і сприятиме розвитку ІТ галузі в Україні.

"У 2016 рік сподіваємося увійти країною, що не матиме репутації країни, яка не захищає авторів", - зазначила Ю. Ковалів.

Як уточнила директор департаменту розвитку інновацій та інтелектуальної власності міністерства Олена Мініч, законопроект про врегулювання проблеми патентного "тролінгу" відповідає нормам ЄС і передбачатиме можливість подання апеляції у разі реєстрації патента на назву. За даними представників міністерства раніше виникали випадки, коли кілька осіб реєстрував патенти на слова "вішак" або "піпетка" та інші, а потім вимагали виплат "роялті" за використання цих слів у комерційних цілях.

Як зазначила О. Мініч проект закону про боротьбу з інтернет-піратством передбачатиме можливість досудового врегулювання питання авторських прав, зокрема, можливість для правовласників подати заявку і вилучити піратський продукт з інформаційних ресурсів.

Крім того, за словами О. Мініч, ухвалення законопроекту про колективне управління авторськими правами надасть змогу збільшити авторські збори. В Україні розмір цих зборів становить 60 млн грн, а в сусідній Угорщині ця сума становить EUR 60 млн.

Виконавчий директор Європейської бізнес асоціації (ЄБА) Ганна Дерев'янко додала, що асоціація запропонувала свої зміни до проекту закону про реєстрації майнових прав на ПЗ. За її словами, зараз права на програмне забезпечення належать компанії і співробітнику, що його виготовив, у пропорції 50 на 50. Асоціація вважає, що майнові права мають бути закріплені лише за компанією, щоб уникнути конфліктів при звільненні співробітника.

Як повідомлялося, в серпні уряд доручив МЕРТ у місячний термін підготувати законопроекти щодо захисту інтелектуальної власності в Україні.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти обстріляли Суми та 17 прикордонних сіл у Сумській і Чернігівській областях, є поранений

У російському полоні перебувають 32 представники українських медіа - Мінкультури

У Чернігові в приміщенні банку стався вибух, пошкоджено будівлю

Чергова петиція за припинення зупинки руху наземного транспорту під час повітряних тривог у Києві набрала потрібну кількість голосів

Ворог за добу втратив 1040 осіб

За добу на Харківщині одна загибла, 20 постраждалих унаслідок ворожих обстрілів

Уночі окупанти пошкодили об'єкт "Укренерго" в Сумській області та призвели до відключення обладнання "Харківобленерго"

Ворожий дрон пошкодив високовольтну лінію електропередач у Червоногригорівській ОТГ

Ворог продовжує обстрілювати Херсонську область

Сили оборони відбили 31 атаку на авдіївському і 36 на бахмутському напрямку, загалом за добу відбулося 125 бойових зіткнень

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА