10:10 03.09.2015

Україна залучила позику KfW EUR200 млн для підтримки Фонду гарантування вкладів фізосіб

2 хв читати
Україна залучила позику KfW EUR200 млн для підтримки Фонду гарантування вкладів фізосіб

Україна залучила у німецької Кредитної установи для відновлення (KfW) позику в розмірі EUR200 млн для підтримки Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Відповідну угоду уклали в четвер уранці міністр фінансів Наталія Яресько і член управлінського комітету німецького державного банку KfW Роланд Зіллер, передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна".

"Ця угода дозволить мільйонам простих громадян отримати свої депозити з проблемних банків у рамках гарантованої державою суми, а також сприятиме відновленню банківської системи нашої держави", - зазначила під час підписання Н.Яресько.

За її словами, KfW надасть ще три частини кредиту у рамках загальної суми EUR500 млн, які будуть спрямовані на енергетичну сферу, інфраструктурні проекти і закупівлю товарів для цих двох напрямів.

Р. Зіллер зі звого боку зазначив, що велика частина суми (EUR 210-220 млн) буде надана до кінця року.

Мінфін уточнює, що процентна ставка за кредитом становить менше 2,6% річних, проте, згідно з постановою Кабінету Міністрів №640 від 12 серпня про умови позики, оприлюдненою напередодні, ефективна ставка кредиту буде дещо вищою, оскільки одноразовий платіж за управління позикою становитиме EUR1 млн, а платіж за виділення коштів - 0,25% ненаданої суми позики.

Кредит наданий на 5 років, а погашення основної суми боргу починається через 5 років. Процентний дохід за ним сплачуватиметься щопівроку.

Як повідомлялося, Верховна Рада в середині липня ратифікувала меморандум про спільні наміри уряду України та уряду ФРН щодо непов'язаного фінансового кредиту загальним обсягом EUR500 млн, який був підписаний 1 квітня 2015 року в Берліні.

Згідно з меморандумом, уряд Німеччини має намір надати необхідні гарантії під непов'язаний фінансовий кредит (UFK) KfW у розмірі 500 млн. Кошти залучатимуть, зокрема, для інвестицій у відновлення частини України.

Як зазначалося в пояснювальній записці, ратифікація меморандуму створює правові підстави для отримання частини незв'язаного фінансового кредиту KfW у розмірі EUR300 млн для фінансування пріоритетних проектів із відновлення і модернізації об'єктів інфраструктури східної частини України, які будуть спільно узгоджені українською та німецькою сторонами у рамках двосторонньої Групи високого рівня. Крім того, вона забезпечить укладення окремих угод для одержання частини UFK в розмірі EUR200 млн для фінансування державного бюджету.

KfW - німецький державний банк, заснований в 1948 році, на сьогодні є одним з провідних банків розвитку світу. За період з 2002 по 2014 рік Україна отримала від KfW біля EUR270 млн (EUR193 млн засобів з федерального бюджету і близько EUR76 млн власних коштів KfW) на проекти з розвитку фінансової системи, забезпечення електроенергією, комунального водопостачання і водовідведення, соціальної інфраструктури в громадах, а також захисту довкілля.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА