10:21 04.09.2015

Україна не визнає права РФ на застосування принципу універсальної юрисдикції стосовно до подій на Донбасі

2 хв читати
Україна не визнає права РФ на застосування принципу універсальної юрисдикції стосовно до подій на Донбасі

Україна не визнає права Російської Федерації на застосування принципу універсальної юрисдикції щодо подій на Донбасі, заявив заступник глави Адміністрації президента України Костянтин Єлісєєв.

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" у п'ятницю К. Єлісєєв повідомив, що заява Слідчого комітету Росії від 3 вересня про поширення "універсальної юрисдикції" відомства на південно-східну частину України є "ще одним підтвердженням, що Москва відмовляється поважати територіальну цілісність і суверенітет України".

"Україна не визнає права Російської Федерації на застосування принципу універсальної юрисдикції по відношенню до подій на Донбасі, спровокованих актом російської агресії", - заявив заступник глави АПУ.

К. Єлісєєв наголосив, що українська сторона повністю дотримується всіх взятих на себе міжнародних зобов'язань, зокрема у сфері міжнародного гуманітарного права, а "принцип універсальної юрисдикції, як і будь-який міжнародно-правовий інструмент, має використовуватися об'єктивно, неупереджено і справедливо".

"Цинічною і нахабною видається спроба вдатися до застосування цього принципу з боку держави, яка сама здійснює міжнародно визнаний злочин шляхом анексії Криму, акту агресії проти суверенної незалежної держави, а також несе відповідальність за загибель сотень людей унаслідок знищення літака Малазійських авіаліній", - заявив К. Єлісєєв.

Крім того, за його словами, всі дії РФ щодо фальсифікації кримінальних справ проти громадян України у зв'язку з нібито порушенням ними міжнародних норм є "прагнення відвернути увагу демократичної громадськості від факту тривалої агресії проти України та скоєними у зв'язку з цим злочинами".

"Примітно, що цю заяву було зроблено на тлі рішень Ради національної безпеки і оборони України про затвердження нової воєнної доктрини з визнанням Росії як військового супротивника і країни-агресора, а також розширення переліку юридичних та фізичних осіб, щодо яких вводяться санкції", - зазначив заступник глави АПУ.

Раніше повідомлялося, що в четвер у Слідчому комітеті РФ заявили про поширення "універсальної юрисдикції" відомства на південно-східну частину України.

У свою чергу в Міністерстві закордонних справ України заявили, що у Слідчого комітету РФ відсутні жодні підстави для застосування своєї юрисдикції на території України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА