15:59 07.09.2015

Мінфін пропонує ввести податок на авто класу "люкс", незалежно від об'єму двигуна

2 хв читати
Мінфін пропонує ввести податок на авто класу "люкс", незалежно від об'єму двигуна

Міністерство фінансів України пропонує ввести податок виключно на авто класу люк,с незалежно від об'єму двигуна.

Про це повідомила глава міністерства Наталія Яресько під час брифінгу в Києві в понеділок.

"Що я маю на увазі? Деякі власники недорогих машин зараз мають платити, тому що двигун більше 3 л, а водій Porsche та інші не потрапляють під оподаткування, тому що двигун 2,9 л, наприклад. Ми пропонуємо ввести податок виключно на авто класу люкс незалежно від об'єму двигуна", - сказала вона.

На сьогоднішній день діє транспортний податок, яким обкладаються легкові автомобілі віком до 5 років з об'ємом двигуна понад 3 тис. куб.

Між тим, генеральний директор Всеукраїнської асоціації автоімпортерів і дилерів Олег Назаренко на своїй сторінці в Facebook зазначив, що такий підхід також недосконалий, оскільки в марках і класах "люкс" є і недорогі моделі (наприклад Toyota Yaris продається за 312 тис. грн).

"Тобто тоді в постанові треба писати точні назви моделей вартістю понад мільйон грн? А якщо з'являється кожен місяць у когоcь із автозаводів нова модель - Кабмін планує постанова міняти? А інфляція? Збільшилася вартість якогось авто і знову нове розпорядження видавати?", - запитує О. Назаренко.

Наразі в Україні введено в поточному році транспортний податок у розмірі 25 тис. грн на рік, яким обкладаються легкові автомобілі віком до п'яти років з об'ємом двигуна понад 3 тис. куб. див.

Експерти авторинку критикували прив'язки податку до об'єму двигуна, а також пропозицію заміни цього податку диференційованим податком залежно від вартості автомобіля (починаючи з 1 млн грн) за прогресивною шкалою, оскільки передбачають ймовірність заниження вартості авто при оцінці, а також ускладнення адміністрування податку.

У поширеній в серпні презентації податкової реформи Мінфін запропонував трансформувати податок на автомобілі об'ємом двигуна понад 3000 куб. см податок виключно на машини класу "люкс", але одночасно запровадити податок для всіх власників автомобілів не старше п'яти років в розмірі до 1000 грн (залежно від об'єму двигуна).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і союзники часто мають різні погляди на закінчення війни - Зеленський

На Київщині за підтримки американського благодійника Хансена заплановано реалізувати низку проєктів із відновлення та підтримки ВПО

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

Окупанти за добу завдали понад 450 ударів по Запорізькій області, використовували артилерію і БПЛА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА