17:22 16.09.2015

Київ вручив ноту консулу РФ у зв'язку з порушеннями російською стороною прав громадян України Карпюка та Клиха

2 хв читати
Київ вручив ноту консулу РФ у зв'язку з порушеннями російською стороною прав громадян України Карпюка та Клиха

До Міністерства закордонних справ України викликали консула посольства Російської Федерації для вручення ноти у зв'язку з порушеннями російською стороною прав громадян України Миколи Карпюка та Станіслава Клиха, яких тримають на території РФ.

"Міністерство закордонних справ України неодноразово звертало увагу на грубі порушення прав М.Карпюка та С.Клиха, яких тримають під вартою в Росії з березня 2014 року та відповідно – з серпня 2014 року. С.Клих, зокрема, у липні 2015 року письмово заявив про застосування до нього тортур з боку співробітників російських правоохоронних органів з метою отримання свідчень та про відмову від свої попередніх свідчень, наданих під тортурами. Є підстави вважати, що такі самі протизаконні дії застосовувалися щодо Миколи Карпюка", - йдеться в коментарі МЗС України в середу.

Як зазначають в українському зовнішньополітичному відомстві, за весь час ув’язнення до заарештованих українців не було допущено консульських посадових осіб України. Українська сторона розцінює такі дії як свідоме нехтування взятими на себе Російською Федерацією міжнародними зобов’язаннями, зокрема положеннями Консульської конвенції між Україною та Російською Федерацією, а також як спроби приховати порушення положень Європейської конвенції про запобігання катуванням чи нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню чи покаранню.

"У зв'язку з цим 15 вересня 2015 року до МЗС України було викликано консула Посольства Російської Федерації в Україні, якому наголошено на наявних порушеннях російською стороною прав громадян України М.Карпюка та С.Клиха, висловлено вимоги щодо забезпечення об’єктивного та неупередженого розгляду їхніх справ, неухильного виконання Росією своїх міжнародно-правових зобов’язань, притягнення до відповідальності осіб, винних у їх порушенні, а також вручено ноту МЗС України", - йдеться в коментарі.

Крім того, МЗС закликало світове співтовариство "використати весь свій вплив на Російську Федерацію з метою звільнення всіх громадян України, яких продовжують незаконно тримати на території Росії".

Як повідомлялося, 15 вересня 2015 року у Верховному суді Чеченської Республіки (Російська Федерація) розпочався розгляд кримінальної справи громадян України М.Карпюка та С.Клиха, яких заарештувало у 2014 році головне слідче управління Слідчого комітету РФ у Північно-Кавказькому федеральному окрузі та яких обвинувачують в участі у бойових діях на території Чеченської Республіки в 1994-1995 роках.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА