10:21 17.09.2015

Російські авіакомпанії на чолі з "Аерофлотом" потрапили під українські санкції

3 хв читати
Російські авіакомпанії на чолі з "Аерофлотом" потрапили під українські санкції

Президент України Петро Порошенко указом від 16 вересня ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 2 вересня 2015 року "Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)", під яке потрапила низка російських авіакомпаній.

Згідно з доповненням до указу президента №549/2015 до провідної російської авіакомпанії "Аерофлот" застосовані санкції у вигляді обмеження, часткового або повного припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень територією України.

Агентству "Інтерфакс-Україна" поки що не вдалося отримати коментарі щодо значення цих санкцій, безпосередньо для польотів "Аерофлоту" в Україну або транзиту через країну.

Аналогічні санкції введені щодо державіакомпанії РФ "224 летный отряд", "ВИМ-Авиа", "Газпром-Авиа", "Донавиа", "Когалымавиа", "Оренбургские авиалинии", "Полет", Red Wings, "Россия", "РусДжет", "РусЛайн", "Сибирь", "Трансаэро", "Уральские авиалинии", "Якутия", "Ямал" та ін.

Водночас, відповідно до онлайн-табло міжнародного аеропорту "Бориспіль", головного аеропорту країни, на 17 вересня не змінювався запланований розклад рейсів російських авіакомпаній, зокрема "Аерофлот", "Сибирь", "Россия".

Як повідомлялося, Державіаслужба України з 17:00 доо UTC (20:00 за київським часом) 14 серпня 2014 року ввела для російських авіакомпаній "Трансаэро" і "Аэрофлот - российские авиалинии" спеціальний режим виконання транзитних польотів з Російської Федерації через повітряний простір України у Болгарію, Ізраїль, Туреччину, Єгипет і Грецію, що передбачає, що ці авіакомпанії можуть перетинати повітряний простір України тільки за умови отримання від неї відповідного дозволу для кожного рейсу зокрема.

Прем'єр Росії Дмитро Медведєв до цього 7 серпня повідомив про припинення транзитних рейсів українських авіакомпаній, що виконують польоти через повітряний простір Росії, в низку країн: Азербайджан, Грузію, Вірменію, Туреччину.

Крім того, Україна раніше заборонила політ російських авіакомпаній у Крим, проте вони продовжують виконувати такі польоти.

Заступник міністра інфраструктури України 16 вересня повідомив, що Мінінфраструктури України звернулося до Генеральної прокуратури з проханням відкрити кримінальні провадження щодо низки російських авіакомпаній за незаконні польоти в повітряному просторі країни.

"Ми зараз провели окремі наради з цього питання з Міністерством юстиції, Генеральною прокуратурою. Звернулися до Генпрокуратури з проханням відкрити кримінальне провадження проти керівництва російських авіакомпаній, які незаконно перетинали наш повітряний простір. Ми вважаємо, що це не політика капітанів окремих суден, це свідома політика керівництва цих авіакомпаній. Сподіваюся, ці провадження будуть відкриті, буде відповідна картка в Інтерполі", - сказав він.

Відповідаючи на запитання про арешт суден російських авіакомпаній, В.Омелян додав, що це навряд чи можливо. "Наскільки нам відомо, арешти суден неможливі, оскільки всі судна цих компаній перебувають у лізингу, тобто у власності світових компаній, зокрема безпосередньо Boeing або Airbus, і якщо ми заарештуємо судно, то в результаті кінцевим позивачем до нас буде не Російська Федерація, а власники цих суден", - сказав заступник міністра.

Раніше Державіаслужба за порушення правил і порядку використання повітряного простору України наклала на російські авіакомпанії велику кількість стягнень у вигляді штрафів відповідно до законодавства України. Російські авіакомпанії, зокрема "Аерофлот" оскаржують у суді ці штрафи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА