19:11 22.09.2015

Україна у рамках реструктуризації тимчасово призупиняє платежі щодо погашення та обслуговування держборгу - розпорядження Кабміну

4 хв читати
Україна у рамках реструктуризації тимчасово призупиняє платежі щодо погашення та обслуговування держборгу - розпорядження Кабміну

Кабінет Міністрів України оголосив про початок процедури реструктуризації держборгу та його часткового списання, у рамках якої доручив із 23 вересня тимчасово призупинити здійснення платежів щодо погашення та обслуговування державного та гарантованого державою боргу, до якого віднесені державні єврооблігації, випущені в 2005-2013 роках, та єврооблігації "Фінінпро".

"Міністерству фінансів та Міністерству інфраструктури тимчасово зупинити здійснення платежів за борговими зобов'язаннями за переліком згідно з додатком на термін, установлений статтею 1 закону України "Про особливості здійснення правочинів з державним, гарантованим державою боргом та місцевим боргом", - йдеться у розпорядженні Кабінету Міністрів №978-р від 22 вересня, оприлюдненому на урядовому сайті.

Згідно із зазначеним законом, уряд може призупиняти платежі за кожним борговим зобов'язанням на термін "до вчинення такого правочину (правочинів) та зміни умов відповідного запозичення щодо кредиторів".

Водночас у документі зазначено, що уряд підтримав пропозицію Мінфіну здійснити такі правочини до 1 грудня 2015 року.

До переліку зобов'язань, що підлягають реструктуризації, зокрема, включено дворічні єврооблігації, випущені в грудні 2013 року на $3 млрд та викуплені РФ за рахунок коштів Фонду національного добробуту (ФНД), тоді як Москва продовжує наполягати на їх погашенні вчасно та в повному обсязі.

Цим розпорядженням уряд також затвердив основні умови пропозиції обміну (зміни умов) щодо розміщення нових облігацій зовнішніх державних позик України та основні умови пропозиції обміну (зміни умов) щодо розміщення державних деривативів, проте в оприлюдненому документі вони відсутні.

Кабмін також доручив Міністерству фінансів надати кредиторам пропозиції обміну, а за результатами прийняття кредиторами пропозицій обміну подати Кабінету Міністрів проекти актів щодо умов обміну, випуску та продажу боргових зобов'язань держави та державних деривативів.

Україна 27 серпня заявила про досягнення домовленості щодо реструктуризації зовнішнього комерційного боргу на суму близько $19,3 млрд із комітетом кредиторів, що представляє тримачів цих українських зобов'язань приблизно на $9 млрд.

Передбачається, що Україні буде негайно списано 20% основного боргу, а терміни погашення решти суми буде відсунуто на чотири роки - з 2015-2023 на 2019-2027 роки. Для цього замість наявних 14 випусків єврооблігацій (11 суверенних і трьох гарантованих державою "Фінінпро") і кількох гарантованих державою кредитів ("Укравтодору", КБ "Південне" і "Укрмедснаба") із середньозваженою купонною ставкою 7,22% річних буде випущено дев'ять приблизно рівних за обсягом нових випусків доларових єврооблігацій, що погашаються щорічно в 2019-2027 рр., зі ставкою купона 7,75% річних. Нараховані відсотки до запланованої дати випуску за наявними паперами будуть капіталізовані в нові єврооблігації.

Окрім цього, тримачі єврооблігацій пропорційно своїй частці в сумарному реструктуризованому боргу отримають 20-річні державні деривативи. Платежі за ними здійснюватимуться в грошовій формі в доларах США залежно від динаміки зростання реального валового внутрішнього продукту (ВВП) України. Якщо приріст ВВП за рік буде нижчим за 3%, виплат за паперами не буде. У разі, якщо приріст реального ВВП становитиме від 3% до 4%, виплата за паперами становитиме 15% перевищення показника ВВП над 3%, а якщо понад 4% - ще плюс 40% перевищення показника ВВП над 4%.

Зазначені умови за держдеривативами діятимуть тільки після того, як номінальний ВВП України зросте в 1,5 раза і сягне $125,4 млрд (поточний прогноз МВФ за показниками ВВП на 2019 рік у доларах США, що є еквівалентом 3,183 трлн грн за курсом поточного прогнозу). Окрім цього, в 2021-2025 рр. виплати за VRI будуть обмежені 1% ВВП.

Верховна Рада 17 вересня 307-309 голосами за необхідного мінімуму у 226 голосів ухвалила пакет урядових законопроектів про реструктуризацію приватного зовнішнього державного боргу. Пакет законів про реструктуризацію передбачає поправки до Податкового і Бюджетного кодексів, а також до закону про цінні папери та фондовий ринок для випуску нових інструментів - державних деривативів. Як зазначала міністр фінансів Наталія Яресько, зазначені законопроекти вже погоджено зі спеціальним комітетом кредиторів.

У змінах до Бюджетного кодексу буде врегульовано питання випуску, обслуговування та погашення державних деривативів і визначено пріоритетність реструктуризованих боргів щодо боргів, які не взяли участі у запропонованій борговій операції. Поправки до Податкового кодексу містять особливі правила оподаткування доходів компаній, які є позичальниками за реструктуризованими гарантованими державою кредитами: йдеться про нульове оподаткування формального прибутку, який буде зафіксовано в балансах цих підприємств за підсумками реструктуризації.

Окрім цього, депутати проголосували за постанову, якою доручили Кабінету Міністрів забезпечити здійснення операцій з держборгом на погоджених із комітетом кредиторів умовах, а також дозволили тимчасове перевищення загального обсягу державного та гарантованого державою боргу над межею, встановленою Бюджетним кодексом (60% ВВП – ІФ).

Після ухвалення законів умови реструктуризації мають бути схвалені власниками кожної серії єврооблігацій, включених у процес реструктуризації під час проведення окремої юридичної процедури.

Раніше Мінфін розраховував, що процедуру обміну буде завершено до кінця жовтня цього року.

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА