16:26 23.09.2015

"Енергоатом" розраховує на погодження держрегулятором отримання 0,5 млрд грн на ЦСВЯП

2 хв читати
"Енергоатом" розраховує на погодження держрегулятором отримання 0,5 млрд грн на ЦСВЯП

Державне підприємство НАЕК "Енергоатом" розраховує на погодження Національною комісією, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), фінансування реалізації проекту спорудження Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) у 2015 році в сумі 500 млн грн, повідомив президент компанії Юрій Недашковський.

"НКРЕКП зарезервувала досить велику суму - понад 500 млн грн. Це якраз розмір потреб Holtec на цей рік", - сказав він журналістам у Києві в середу.

За словами голови компанії, ці кошти будуть розблоковані регулятором для використання їх НАЕК після надання відповідних обґрунтувань. Водночас Ю.Недашковський вважає, що "Енергоатом" уже надав комісії достатню аргументацію щодо обґрунтованості використання цих коштів.

Голова НАЕК також уточнив, що компанія вже перерахувала першу частину авансового платежу Holtec на розробку науково-технічної документації за проектом ЦСВЯП.

У зв'язку з цим він висловив сподівання, що НКРЕКП до кінця року ухвалить відповідне рішення.

Спорудження ЦСВЯП дасть змогу НАЕК значно скоротити витрати, пов'язані з поводженням із ВЯП, яке нині переважно вивозять на тимчасове зберігання до РФ. ВЯП із шести енергоблоків ВВЕР-1000 Запорізької АЕС не вивозиться до РФ, а зберігається в пристанційному СВЯП сухого контейнерного типу, введеному в експлуатацію в 2001 році.

Як повідомлялося, "Енергоатом" та американська Holtec International підписали угоду про будівництво ЦСВЯП у 2005 році (після перемоги Holtec у відповідному конкурсі).

Додаткова угода до контракту від 26 січня 2015 року передбачає, що проектування та будівництво сховища здійснюватиме "Енергоатом", а постачання спеціального обладнання для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива та його транспортування - корпорація Holtec. У новій редакції договору також передбачено передачу українській стороні технології Holtec із виробництва контейнерів для зберігання ВЯП.

Нині Holtec вивчає питання щодо виготовлення частини обладнання для ЦСВЯП на потужностях ПАТ "Турбоатом" (Харків).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Білопільська громада залишилася без електропостачання - Сумська ОВА

Війська РФ за минулий день здійснили 31 обстріл 11 громад Сумської області, поранено трьох людей, із них двоє - діти

Хамас прийняв пропозицію про припинення вогню, але Ізраїль заявив, що вона неприйнятна

Нідерланди планують постачання F-16 Україні з осені

Макрон вітає "зобов'язання" Китаю "утримуватися від продажу будь-якої зброї" Москві

Пентагон засудив "безвідповідальну риторику" Росії

ХАМАС заявив про згоду на запропоновану Єгиптом і Катаром угоду про припинення вогню в Секторі Гази

Саміт миру покаже, хто дійсно виступає за рівноправність у світі

Зеленський заслухав доповідь Сирського за підсумками його поїздки на передову

Генштаб ЗС України: Російські війська за добу завдали двох ракетних і 69 авіаційних ударів, здійснили 52 обстріли з РСЗВ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА