13:48 24.09.2015

Київ має намір розробити прийнятний для всіх сторін механізм відводу артилерії калібром менше 100 мм і мінометів - Марчук

3 хв читати
Київ має намір розробити прийнятний для всіх сторін механізм відводу артилерії калібром менше 100 мм і мінометів - Марчук

Представник України у робочій підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи, екс-прем'єр країни Євген Марчук заявляє, що перед підгрупою окреслено завдання розробити процедуру всепоглинаючого вогню за всією лінією конфронтації (426 км).

"Завдання непросте - розробити процедуру всеосяжного припинення вогню по всій лінії конфронтації - це 426 кілометрів. Ми маємо розробити взаємоприйнятний для всіх сторін механізм відводу і підконтрольного для СММ ОБСЄ зберігання важких озброєнь: танків, артилерії калібром менше 100 міліметрів і мінометів, зокрема 120-міліметровий калібр. Для України це відвід від нинішньої лінії конфронтації на 15 кілометрів, а для протилежного боку - на 15 км від лінії, визначеної Мінським домовленостями 5 вересня 2014 р.", - розповів Є. Марчук в інтерв'ю інтернет-виданню "Українська правда", опублікованому в четвер.

Таким чином, за його словами, можна буде створити своєрідну зону безпеки від важких озброєнь завширшки від 30 до 60 км і завдовжки 426 км, тобто відвести важке озброєння на дистанції за межі відстані їх взаємного знищення.

"Та сторона пропонує відводити всі види озброєнь за всією лінією одночасно. Українська сторона наполягає на поетапному відведенні: спочатку танки, потім артилерія і потім міномети. Аргументація складна і базується на взаємній недовірі сторін і сучасної військової практиці. Погоджено, що лише СММ ОБСЄ має забезпечити надійний контроль всього процесу відведення важких озброєнь і надійну верифікацію з урахуванням 426-кілометрової лінії конфронтації. Тут дискусія майже завершена", - пояснив представник у підгрупі.

За його словами, відводити важке озброєння пропонується таким чином: після підписання документа мають бути два дні повної тиші, лише потім - відведення танків. Але спочатку сторони мають офіційно повідомити СММ ОБСЄ, коли, скільки, яких саме танків, якими маршрутами і в які місця зберігання відводити, склавши інвентаризаційні списки з їх заводськими номерами, розповів Є. Марчук.

Водночас він констатує: "У результаті тривалих дискусій відпрацьований механізм дій сторін у разі, якщо один учасник переговорів почав відведення танків, а інший загальмувала цей процес. Або якщо під час відведення одна зі сторін почала інтенсивний обстріл".

Він також наголосив, що російська сторона кілька разів вдавалася до демаршів як на рівні тристоронньої контактної групи, так і на рівні робочих груп. "Одного разу навіть демонстративно йшла з переговорів групи з безпеки. І лише завдяки зусиллям голови СММ ОБСЄ в Україні посла Апакана, переговори вдавалося відновити", - навів приклад Є. Марчук.

Щодо встановленого наразі перемир'я в зоні АТО він зазначив: "Нинішнє відносне затишшя, яке розпочалося з початком навчального року, є продуктом зусиль всіх рівнів і всіх сторін... Це дуже добре, що обстріл майже припинилися. Але ситуація ще дуже непевна і далека від нормалізації. Напруження на лінії зіткнення аж ніяк не поменшало. Роботи ще дуже багато для всіх".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США, як і раніше, проти застосування Києвом американської зброї для ударів по території РФ - Білий дім

Мінреінтеграції у 80-ті роковини депортації кримських татар із Криму: Росія є наслідувачем цих злочинних практик

В одному з районів Полтавської області в результаті атаки дронів пошкоджено енергетичну інфраструктуру

На Харківщині з-під обстрілів евакуйовано понад 9 тис. 900 осіб - Синєгубов

На Харківщині за добу три мирні жителі загинули, 33 постраждали через ворожі обстріли

Уночі російські БПЛА атакували два об'єкти енергетичної інфраструктури

У Херсонській області за добу у результаті обстрілів п'ятеро людей дістали поранення, є влучання в житлові квартали та сільгосппідприємства

Окупанти за добу завдали понад 450 ударів по Запорізькій області, використовували артилерію і БПЛА

Сили оборони за добу ліквідували понад 1200 окупантів, 36 артсистем і один літак противника

Війська РФ хочуть наблизитися до Харкова в межах досяжності ствольної артилерії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА