11:23 28.09.2015

Порошенко підписав закон про держзакупівлі

2 хв читати
Порошенко підписав закон про держзакупівлі

Президент Петро Порошенко підписав закон про державні закупівлі.

Про це міністр економічного розвитку і торгівлі Айварас Абромавичус повідомив у своєму Twitter.

"Напередодні дня народження (26 вересня - ІФ) президент підписав закон про держзакупівлі. Складна, потрібна реформа! Економія на рік - 50 млрд грн", - написав він.

За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), новий закон підтверджує відкриття доступу до всієї інформації та державних тендерів, зокрема пропозиції ціни, перелік власників компаній-учасників, протокол оцінювання. Закон зробить неможливим умисне блокування торгів шляхом процедури оскарження в суді, а брати участь у тендерах стане простішим - повну документацію мають подавати тепер лише потенційні переможці, а вимагати від учасників довідки, які є в публічному доступі, буде заборонено.

Технічні правки, які вніс закон, дадуть змогу Україні приєднатися у рамках Угоди світової організації Торгівлі про держзакупівлі Agreement on Government Procurement (GPA). Це відкриє українським компаніям доступ до ринку держзакупівель за кордоном загальним обсягом $1,7 трлн.

Закон підвищує поріг закупівель, які підпадають під його дію: для товарів - від 100 тис. грн до 200 тис. грн, для робіт - від 1 млн грн до 1,2 млн грн. Також закон скасовує зобов'язання всіх учасників подавати документи, що підтверджують право брати участь у тендері, документи подає тільки переможець.

Як повідомлялося, 15 вересня Верховна Рада ухвалила зміни до законів, що стосуються сфери державних закупівель. Тепер держзакупівлі проводитимуться відповідно до міжнародних стандартів.

А. Абромавичус пообіцяв, що вже в жовтні уряд внесе на розгляд парламенту законопроект, який пропонує перевести усі державні закупівлі в електронну площину.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА