18:32 29.09.2015

Рішення Кабміну про єдину митну вартість імпорту може спровокувати санкції до українського експорту - ЄБА

3 хв читати

Рішення українського уряду застосовувати середні ціни та орієнтовні показники митної вартості товарів під час імпорту товарів може бути сприйнято міжнародною громадськістю як застосування індикативної ціни і може привести до застосування іншими країнами-членами Світової організації торгівлі (СОТ) торговельних санкцій до українського експорту, вважають в Європейській бізнес асоціації.

"Яскравим прикладом у цьому є справа Панами за участю ЄС, США, Китаю та інших країн, як третіх сторін, проти Колумбії, яка використала індикативні ціни для визначення митної вартості товарів", - повідомила виконавчий директор Європейської бізнес асоціації (ЄБА) Ганна Дерев’янко в коментарі, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

Г.Дерев’янко нагадала, що під час вступу до СОТ Україна взяла на себе зобов'язання не застосовувати обов'язкових мінімальних цін на будь-яку імпортну продукцію і не використовувати форми посилання на інші ціни або фіксовану оцінку з метою оцінки імпорту.

За словами Г.Дерев’янко, ЄБА з минулої п'ятниці продовжує отримувати скарги від компаній-імпортерів, які не можуть розмитнити вантажі в українських портах, зокрема й в Одесі. "Це тривожні сигнали, які свідчать про збій у нормальній роботі митниці", - сказала вона.

За словами Г.Дерев’янко, асоціація зверталася до митниці з проханням допомогти компаніям розмитнити вантажі, й індивідуальні проблеми компаній були вирішені. "Але ми всі розуміємо, що розмитнення вантажів не може здійснюватися в ручному режимі, за допомогою індивідуальних звернень", - сказала вона.

Г.Дерев’янко зазначила, що компанії-імпортери просять внести зміни до постанови Кабміну №724 і не підтримують концепції визначення митної вартості товарів за орієнтовними (індикативними) показниками, оскільки митна вартість, зазначена декларантом, не відповідатиме індикативним показникам, і на практиці це стане основою для відмови митниці визнати декларацію. Також не зрозуміло, як правильно визначати митну вартість - за ціною декларанта чи за орієнтовним показником. "Останні, найімовірніше, не зможуть врахувати особливостей кожного з видів товару - новизни моделі, її репутації на ринку, виробника тощо. Діалог між імпортером та митницею буде ускладнений", - вважає голова ЄБА.

Ще одна причина невдоволення імпортерів постановою Кабміну - те, що перевага надаватиметься "сірим" імпортерам, які, використовуючи різні інструменти мінімізації сплати податків, формуватимуть "контрактні" ціни на імпортовані товари, виходячи з орієнтовних показників митної вартості, тоді як компанії, які працюють прозоро, будуть вимушені пояснювати митниці причини невідповідності контрактних цін орієнтовним показникам.

Як повідомлялося, згідно з постановою Кабінету Міністрів №724 від 16 вересня 2015 року, Державна фіскальна служба (ДФС) України отримала повноваження вводити на власний розсуд єдині орієнтовні показники митної вартості імпортованих в Україну товарів.

Постанову Кабміну розкритикував, зокрема, голова Одеської обладміністрації Міхеіл Саакашвілі, який вважає нововведення таким, що суперечить усім міжнародним нормам. За його словами, сьогодні оформлення на всіх митницях паралізоване.

Компанія "Автокапітал", яка є генеральним представництвом Daimler AG в Україні, повідомила, що митне оформлення автомобілів, що ввозяться нею, заблоковане після відмови компанії збільшити митну вартість товару.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський прибув з візитом до Дніпра

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

Посол України в США: Сподіваємося, що правки, які зменшують або виключають допомогу Україні, будуть відхилені

Нідерланди виділяють понад EUR200 млн на ППО та артилерійські боєприпаси для України

Окупанти 20 разів від ранку обстріляли Нікопольський район, пошкоджено 14 будинків, 30 тис жителів без світла

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА