09:24 01.10.2015

Слідство у справі колишнього глави ДСНС Бочковського продовжено ще на 2 місяці

4 хв читати
Слідство у справі колишнього глави ДСНС Бочковського продовжено ще на 2 місяці

Досудове слідство щодо колишнього глави Держслужби України з надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського продовжено ще на два місяці, до 26 листопада.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" адвокат І.Бочковського Ігор Федоренко, "це пов'язано з тим, що 26 вересня збігав піврічний термін, що відводиться на слідство".

Крім того, адвокат повідомив, що сторона звинувачення змінила текст підозри.

За словами І.Федоренка, з документів вилучено звинувачення у зловживанні службовим становищем, пов'язане з нібито виведенням коштів через офшорні фірми, за що І.Бочковського заарештували на засіданні Кабінету Міністрів.

Також адвокат повідомив, що в підозрі з'явилися ще деякі епізоди, які І.Федоренко назвав "незначними".

25 березня на засіданні Кабінету Міністрів правоохоронці затримали главу ДСНС Сергія Бочковського і його першого заступника Василя Стоєцького за підозрою в зловживаннях і причетності до корупційних схем у ДСНС. Після цього уряд звільнив цих чиновників. Їм оголошено підозру.

Печерський районний суд Києва 28 березня задовольнив клопотання слідства про обрання запобіжного заходу С.Бочковському у вигляді тримання під вартою на два місяці з правом внесення застави в 1,184 млн грн.

С.Бочковський вийшов під заставу з Лук'янівського СІЗО 2 квітня.

12 вересня глава МВС Арсен Аваков заявив, що МВС передає до суду матеріали за двома епізодами звинувачень колишнього керівництва держслужби з надзвичайних ситуацій, ще один епізод розслідують. "Днями наші слідчі передадуть справу до суду за двома епізодами з трьох", - сказав він журналістам.

Перший епізод, за словами А.Авакова, стосується закупівель у ДСНС, другий - фактів здирства, а третій - махінацій з використанням банківських рахунків і карток за кордоном. "Третій епізод ще перебуває в розслідуванні, тому що там є міжнародні слідчі доручення, виконання яких потребує часу", - пояснив глава МВС.

Він розповів: "Ми вирішили не чекати закінчення розслідування третього епізоду і передати два епізоди до суду. Це буде важливий процес. Сподіваюся, суд не братиме хабарів і не шукатиме політичних підтекстів".

17 вересня С.Бочковський закликав передати справу щодо звинувачення його в зловживаннях і причетності до корупційних схем до суду або закрити кримінальне провадження і не затягувати слідство. "Слідство постійно та штучно затягується через відсутність доказів. Слідчі шукають будь-якого приводу, щоб ув'язнити нас. Я, як законослухняний громадянин, вимагаю або передати справу до суду, або закрити кримінальне провадження", - сказав він на прес-конференції в прес-центрі агентства "Інтерфакс-Україна".

С.Бочковський заявив, що вже півроку слідчі органи постійно продовжують терміни досудового слідства й затягують процес. Він звернувся до генерального прокурора України Віктора Шокіна, щоб він посприяв поверненню слідства у правове русло. "Якщо ви вважаєте, що у справі є докази проти нас, - спрямовуйте до суду, якщо ні - закривайте справу", - закликав екс-глава ДСНС.

Крім того, С.Бочковський звернувся до президента України Петра Порошенка з проханням захистити від свавілля чиновників, які не мають права "призначати винних", і до голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, щоб на профільному комітеті парламенту дали належну оцінку діям слідчих органів і міністрові внутрішніх справ Арсену Авакову.

Він зазначив, що в нього є своя версія, кому було вигідно змістити керівництво ДСНС, яке, на його думку, ефективно працювало з поставленими завданнями. У свою чергу екс-заступник глави ДСНС Василь Стоєцький висловив думку, що главу МВС Арсена Авакова "прямо підставили" 25 березня 2015 року (коли сталося публічне затримання С.Бочковського і В.Стоєцького) люди, які були поряд з ним. "Це люди непорядні, це люди ненадійні, і я прошу знайти цих людей", - заявив він.

Адвокат підозрюваних Ігор Федоренко зазначив, що слідство фальсифікує докази в цій справі, зокрема, підробило депутатське звернення на ім'я глави МВС від народного депутата Павла Різаненка, в якому він просить відкрити кримінальне провадження за фактами корупційних схем у ДСНС. Так, адвокат повідомив, що сам нардеп у своїй відповіді йому написав, що не подавав це звернення, і надана йому його копія є сфальсифікованою.

І.Федоренко також заявив, що нібито вилучені в результаті обшуку документи, які продемонстрував у прямому ефірі глава МВС 25 березня, було показано за 11 хв до часу початку, вказаного в протоколі обшуку.

І.Федоренко заявив, що документи, які свідчать про причетність С.Бочковського і В.Стоєцького до іноземної компанії Apply Generation A.G., є підробкою.

"Люди, які працюють з офшорами, знають, як це робиться. Досить двох копій одного розвороту в паспорті, щоб отримати рішення, підписане іноземним директором про те, щоб цих осіб зарахувати до складу акціонерів, і звернутися у банк, щоб випустили картки. Але звертаю увагу, що ці картки не було активовано, тому що ніякий банк не активує будь-який рахунок і картку без ідентифікації, перевірки особи", - пояснив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

Окупанти обстріляли ферму на Харківщині, постраждав мирний житель

До складу нового пакета допомоги Україні увійдуть боєприпаси, системи боротьби з безпілотниками та допоміжне обладнання

Президент Польщі заявив про готовність надати військову допомогу Литві

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА