16:11 06.10.2015

Верховна Рада прийняла за основу законопроект про зниження ренти під час видобутку газу

2 хв читати
Верховна Рада прийняла за основу законопроект про зниження ренти під час видобутку газу

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №2835 про зниження рентних платежів, які стягують під час видобутку природного газу.

Розроблений сімома народними депутатами документ, згідно з яким вносяться зміни до Податкового кодексу України, підтримано 228 голосами.

Згідно із законопроектом (у редакції від 14 вересня), для приватних газодобувних підприємств планується знизити ренту з 55% до 29% (за глибини видобутку до 5 км) та з 29% до 14% (за глибини видобутку понад 5 км).

На відміну від розробленого Кабінетом Міністрів і не підтриманого депутатами законопроекту, пропонується також знизити ренту для ПАТ "Укргазвидобування" до 29% із 70% (за глибини видобутку до 5 км).

Законопроект також передбачає зниження збору у вигляді цільової надбавки до діючого тарифу на природний газ, що реалізується населенню, з 4% до 0%.

Водночас для підприємств, що здійснюють видобуток газу у рамках спільної діяльності з державними підприємствами, передбачається зберегти ренту на рівні 70%, тоді як останньою редакцією цього законопроекту для СД також планувалося знизити ренту з 70% до 29% та 14%.

"Досягнуто своєрідного компромісу. Запропоновано не змінювати ставки рентної плати у розмірі 70% для природного газу, видобутого у рамках виконання договорів про спільну діяльність (СД), а передбачити застосування цієї ставки лише до договорів, де одним з учасників є державне підприємство", - уточнила перед ухваленням законопроекту голова Комітету ВР з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

За словами депутата Вікторії Войціцької, ухвалення зазначеного законопроекту також має створити передумови для зниження ціни на природний газ для побутових споживачів (населення). На її думку, концепція нарахування високої ренти на газ для "Укргазвидобування", з якої має формуватися фінансовий ресурс для виплати дотацій незаможним верствам населення у зв'язку зі збільшенням ціни на газ, себе не виправдала.

"Компанія "Укргазвидобування" не просто не в змозі сплачувати до бюджету ці гроші, а ще й була змушена перейти на реструктуризацію своїх боргів, оскільки "Нафтогаз", який в "Укргазвидобування" викуповує цей газ, заборгував 8 млрд грн, а перед державою у "Укргазвидобування" за ренту заборгованість - 6 млрд грн. Крім того, ми прийшли до того, що зараз "Укргазвидобування" було вимушене реструктуризувати цей борг під 36% річних, тобто сама ідея та концепція, яку було закладено минулого року, себе не виправдала", - сказала вона після голосування за законопроект.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА