18:17 06.10.2015

Законопроект про зниження ренти на видобуток газу підриває систему субсидій - Яценюк

2 хв читати
Законопроект про зниження ренти на видобуток газу підриває систему субсидій - Яценюк

Прийнятий у вівторок Верховною Радою в першому читанні законопроект про зниження рентної плати для газодобувних компаній підриває систему субсидій, вважає прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

"Проголосований за основу законопроект про зниження рентної плати за видобуток газу лобіює інтереси "газових" олігархів, є прямим ударом по малозабезпечених громадянах, що отримують субсидії саме з надприбутків, які вилучаються у "газових" олігархів і у державної компанії "Укргазвидобування", - повідомляє прес-служба уряду з посиланням на заяву А.Яценюка на засіданні міжвідомчої робочої групи з питань субсидій у вівторок.

Він зазначив, що у вказаному законопроекті пропонується знизити ренту для підприємств із спільною діяльністю з 70% до дещо більше, ніж 20%. "Ця "спільна діяльність" контролюється виключно "газовими" олігархами України, обслуговує тіньовий енергетичний сектор і отримує тіньові прибутки", - вважає А.Яценюк.

За словами прем'єра, дотепер субсидії вже отримали 3,3 млн домогосподарств.

Як повідомлялося, Верховна Рада 6 жовтня ухвалила в першому читанні законопроект №2835 про зниження рентних платежів, що стягуються під час видобутку природного газу.

Розроблений сімома народними депутатами документ, яким вносяться зміни до Податкового кодексу, був підтриманий 228 голосами.

Згідно із законопроектом (у редакції від 14 вересня), для приватних газодобувних підприємств планується знизити ренту з 55% до 29% (за глибини видобутку до 5 км) і з 29% до 14% (за глибини видобутку понад 5 км).

На відміну від розробленого Кабінетом Міністрів і не підтриманого депутатами законопроекту, пропонується також знизити ренту для ПАТ "Укргазвидобування" до 29% з 70% (за глибини видобутку до 5 км).

Законопроект також припускає зниження збору у вигляді цільової надбавки до чинного тарифу на природний газ, який постачають населенню, з 4% до 0%.

Водночас для підприємств, що здійснюють видобуток газу в рамках спільної діяльності з державними підприємствами, передбачається зберегти ренту на рівні 70%, тоді як останньою редакцією цього законопроекту для СД також планувалося знизити ренту з 70% до 29% і 14%.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА