17:31 08.10.2015

НБУ оголосив список 48 банків з непрозорою структурою власності

2 хв читати
НБУ оголосив список 48 банків з непрозорою структурою власності

Кількість банків з непрозорою структурою власності скоротилося від середини 2015 року з 67 до 48, на них припадає загалом 7% активів усієї банківської системи, представленої на сьогодні 121 банком, повідомив перший заступник глави НБУ Олександр Писарук.

"Майже всі банки з цього списку кооперують з Національним банком. Ми плануємо завершити роботу із забезпечення прозорості структури власності до кінця першого кварталу 2016 року", - сказав він на прес-конференції в Києві в четвер.

О.Писарук наголосив, що до цього списку із 48 банків, який НБУ оприлюднив на прес-конференції, не слід ставитись як до чорного списку. "Це робочий список, він ні про що погане не говорить. Я не бачу ймовірності, що банки з цього списку потраплять до Фонду гарантування вкладів з цієї причини", - зазначив перший заступник голови заступник голови НБУ.

Він додав, що за весь час роботи з розкриття кінцевих бенефіціарів банків тільки в двох випадках НБУ вдавався до такої санкції, як визнання банку проблемним, і в обох випадках вона виявилася дієвою.

О.Писарук вказав, що банки, які НБУ визнав неплатоспроможними, часто мають непрозору структуру власності. Зокрема, з середини 2015 року таких фінустанов було 11.

Перший заступник голови уточнив, що в публікованому списку 48 банків з непрозорою структурою власності, який постійно оновлюватиметься, окремо виділені дев'ять банків, які практично завершили процедуру узгодження з Нацбанком, яка займає близько півроку.

До них увійшли Аграрний комерційний банк, Ацкент-банк, Асвіо банк, "Велес", Комерційний інвестиційний банк, Перший інвестиційний банк, "Портал", ПФБ (Промислово-фінансовий банк) і ТАСкомбанк. Зокрема, НБУ дав дозвіл на оформлення власниками Акцент-банку братів Ігоря і Григорія Суркісів.

Серед інших 39 банків Авант-банк, Альпарі банк, "Альянс", "Аркада", "Вектор банк", "Гефест", "Глобус", ДіВі Банк, Експрес-банк, "Земельний капітал", Інвестбанк, "Інвестицій і заощаджень", Інвестиційно-трастовий банк, Індустріалбанк, КІБ (Комерційний індустріальний банк), Класикбанк і "Кліринговий дім".

До них також увійшли банки "Кредит Дніпро", Кристалбанк, КСГ банк, "Львів", Місто банк, Мотор-банк, Неос банк, ПК Банк ("Народний капітал"), "Новий", "Петрокомерц-Україна", Платинум банк, Полікомбанк, "Преміум", Смартбанк, ТК Кредит, "Український капітал", Унікомбанк, Фінанс банк, Фінексбанк, "Хрещатик", "Центр" і "Юнісон".

Представники Нацбанку пояснили, що вони внесли до цього списку всі банки, в яких непрозорою є структура власності як мінімум блокуючого пакета.

О.Писарук зазначив, що, окрім ділення на дві категорії, НБУ додатково не класифікуватиме учасників цього списку, а також не вдаватиметься до інших подробиць.

Відповідаючи на запитання, представники НБУ повідомили, що їм відомі реальні власники цих банків, і в переважній більшості вони готові офіційно оформити на себе володіння банком, як, наприклад, Віктор Пінчук щожо банку "Кредит Дніпро".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА