14:06 15.10.2015

Екс-глава СБУ Наливайченко звинувачує представників "політичної верхівки" України у відмиванні коштів з бюджету через офшори

3 хв читати
Екс-глава СБУ Наливайченко звинувачує представників "політичної верхівки" України у відмиванні коштів з бюджету через офшори

Екс-глава Служби безпеки України Валентин Наливайченко стверджує, що володіє інформацією про участь представників політичної верхівки України у відмиванні викрадених із бюджету грошей через офшорні компанії.

"Використання офшорних рахунків і компаній під час дії депутатського мандата, тобто в травні-липні цього року, використання олігархічної групи, її серверів і проводок для проведення таоформлення всіх викрадених грошей спочатку на Віргінські острови, після цього в латвійські банки, в австрійські банки. На цьому і живе політична корупція в Україні з конкретними прізвищами", - сказав В. Наливайченко на засіданні парламентського комітету з питань запобігання і протидії корупції в четвер.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", при цьому В. Наливайченко не назвав жодних конкретних прізвищ людей, причетних до політичної корупції.

Крім того, він розповів: "Британський Журналіст наводить схему, що пов'язана з (Intraco) Management, що сьогодні розглядає комітет і що є в наданих вам документах. Це виявився не один офшор Intraco, є офшор Ernion для реалізації інших злочинних схем, але також із залученням з найвищих ешелонів влади".

Екс-глава СБУ зазначив, що схема британського журналіста потребує перевірки шляхом слідства в Україні.

"Відмивання грошей і розкрадання з України - це предикативний злочин. Це означає, що в державі, з бюджету якого викрадають гроші політичні корупціонери, має бути кримінальне провадження і розслідування", - додав він.

За словами В. Наливайченка, він як громадський діяч зустрічався і співпрацював із латвійським відомством, що займається боротьбою з відмиванням грошей, а також з представниками ФБР США, з сенаторами та конгресменами. Він зазначив, що передав цим структурам відповідні документи.

Екс-глава СБУ наголосив, що має бути відкрите кримінальне провадження, заарештовані рахунки і повернуто вкрадені гроші в бюджет.

"Хочу сказати, наскільки небезпечні ті обсяги грошей, які викрадаються з України. Одна платіжка - це 200 тис. доларів, 300 тис. доларів. Один день - один переказ грошів. Сервери цієї олігархічної групи "Укрпромінвесту" також зазначені як група, щокоординує і фактично спрямовує ці перекази", - заявив В. Наливайченко.

За його словами, український Держфінмоніторинг готовий відкрити інформацію про справжніх бенефіціарів Intraco Management і Ernion і можливих інших "спільників". Після цього заарештувати рахунки, відкрити кримінальне провадження та покарати винних, повернути гроші країні.

Він зазначив, що відповідні документи, що свідчать про відмивання грошей через офшори, були оприлюднені "незалежними журналістами".

"Має бути відкрито кримінальне провадження в Україні, відповідні повноваження є у Генеральної прокуратури, слідчим шляхом встановлено, хто фактичні власники цих офшорів. І Латвія, і ФБР США готові надати інформацію, вони нею володіють, хто проводив і продовжує проводити незаконні фінансові операції з українською політичною верхівкою", - сказав В. Наливайченко.

У свою чергу, голова профільного комітету Верховної Ради Єгор Соболєв, відкриваючи засідання, повідомив: "До нас звернувся Валентин Наливайченко, колишній глава СБУ із зверненням розслідувати можливі зловживання в офшорах народним депутатом Ігорем Кононенком. Наш комітет прийняв рішення розглянути звернення на своєму засіданні".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кличко візьме участь у Саміті мерів європейських міст, приуроченому до Дня Європи

РФ наразі не запрошена на Саміт миру, але мирний процес без Росії неможливий - МЗС Швейцарії

Ворог не прорвався до каналу Сіверський Донець - Донбас, ситуація в районі Часового Яру контрольована, другу лінію оборони укріплено - ОСУВ "Хортиця"

За минулу добу на півдні України знищено авіаракету, два БПЛА Shahed і два "Орлани"

Нардепу Клочку повідомлено про підозру в незаконному збагаченні на понад 11 млн грн

На катерах ВМС ЗСУ "Ірпінь" і "Рені", отриманих від Естонії, виконуватимуть бойові завдання

Україна не має реалістичного плану "Б" у короткостроковій перспективі без допомоги США - Стефанішина

У п'ятницю в Україні буде тепло і сухо, на півдні вдень до 26°, у Чернігівській та Сумській областях 15-20°

Сили оборони України покращили своє тактичне становище в районі Серебрянського лісництва - ОСУВ "Хортиця"

Україна розглядає механізм ленд-лізу як запобіжник проти політичної дестабілізації серед союзників - Стефанішина

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА