18:45 15.10.2015

Україну обрано непостійним членом Радбезу ООН на 2016-2017 роки

2 хв читати
Україну обрано непостійним членом Радбезу ООН на 2016-2017 роки

Держави-члени Організації Об'єднаних Націй (ООН) під час голосування обрали Україну непостійним членом Ради безпеки ООН на 2016-2017 роки.

У Генасамблеї ООН у четвер за таке рішення під час таємного голосування проголосували 177 країн зі 118 необхідних (Україна була кандидатом від Східної Європи).

Окрім України, в четвер непостійними членами РБ ООН також можуть стати Єгипет, Сенегал, Уругвай та Японія.

Таким чином, із 1 січня 2016 року Україна терміном на два роки стане одним із десяти непостійних членів Радбезу ООН.

Згідно зі Статутом ООН, Рада безпеки несе головну відповідальність за підтримку міжнародного миру і безпеки. Рада Безпеки складається з 15 членів ООН. Кожен член Радбезу має один голос. Члени ООН погоджуються, відповідно до чинного статуту, підпорядковуватися рішенням Ради безпеки та виконувати їх.

Рада безпеки ООН відіграє провідну роль у визначенні наявності загрози миру або акту агресії. Вона закликає сторони в спорі врегулювати його мирним шляхом і рекомендує методи врегулювання або умови врегулювання. В деяких випадках Радбез може вдаватися до санкцій або навіть санкціонувати застосування сили з метою підтримання або відновлення міжнародного миру та безпеки.

Крім того, Радбез виносить Генеральній Асамблеї рекомендації щодо призначення нового Генерального секретаря ООН і прийому нових членів до складу ООН. Генеральна Асамблея та Рада безпеки обирають суддів Міжнародного суду.

Рада безпеки ООН складається з 15 членів: п'яти постійних (Китай, Російська Федерація, Сполучене Королівство, Сполучені Штати та Франція) і десяти непостійних членів, яких обирають на дворічний термін.

Кожен член Ради по черзі головує в ній протягом одного місяця, причому вибір головуючих у Раді держав-членів здійснюється в англійському алфавітному порядку.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

Під обстріл росіян потрапило таксі в Херсоні: водій загинув, двоє пасажирів поранені

"Укрнафта" почала бурити нову свердловину на заході країни

На Київщині 29 березня вдень пориви вітру сягатимуть 20 м/с

Україна та Польща наголосили на необхідності забезпечення українцям можливості відвідувати школи та вивчати український компонент

Україна та Польща домовилися разом шукати українські родини в Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну

Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА