19:19 21.10.2015

Книготорговельна мережа "Буква" вважає крадіжкою вилучення податковими органами під час обшуку понад 570 тис. книжок

4 хв читати
Книготорговельна мережа "Буква" вважає крадіжкою вилучення податковими органами під час обшуку понад 570 тис. книжок

Національна мережа книгарень "Буква" заявляє, що вилучення великої кількості книжкової продукції у рамках здійснюваних податковими органами обшуків у складських приміщеннях у Києві фактично є крадіжкою, оскільки працівники податкової міліції, що здійснювали обшук, навіть не намагалися встановити власників цієї продукції, проігнорувавши пропозицію цю зробити.

"У них (податкової міліції - ІФ) було у рішенні суду зазначено будівлю, де здійснювався обшук, і вони по ній пройшлися "пилососом" і вивезли книжки без розбору, не звертаючи уваги ні на власників, яким належить товар (а їх там кілька), ні на орендарів, ні на те, що ці компанії у справі не проходять - просто було вивезено, а фактично вкрадено загалом близько 576 тис. екземплярів книжкової продукції українського виробництва, на кожне найменування з яких у нас є авторські або ліцензійні договори", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" директор компанії ОСМА (працює під парасольковим брендом "Буква") Дмитро Висовень.

У свою чергу заступник глави Державної фіскальної служби Сергій Білан на своїй сторінці в соцмережі Facebook написав у середу, що у рамках кримінального провадження стосовно "групи осіб, які організували реалізацію контрафактної книжкової продукції без сплати податків", у результаті подальших обшуків у Києві та смт Ворзель виявлено друкарню, де друкували контрафактну продукцію "однієї з іноземних торговельних марок".

За його словами, вилучено 457 тис. грн готівкових коштів, 410 тонн продукції, 27 печаток різних підприємств, фінансово-бухгалтерську документацію, комп'ютерну техніку, електронні носії та інші документи.

Водночас Д.Висовень у коментарі агентству зазначає, що серед вивезених книжок також була продукція, яка не захищається авторським правом згідно з Гаазькою конвенцією, тобто на друк якої "Буква" мала законні права.

"Але, на думку податківців, це і є контрафактна продукція", - зазначив директор компанії, додавши, що приналежність друкарського обладнання податкові органи також не намагалися встановити.

Він також наголосив, що більшу частину вилучених книжок було видано за авторськими угодами з українськими авторами або за ліцензійними угодами з іноземними літературними агентами та авторами.

Стосовно вилучених готівкових коштів Д.Висовень повідомив, що велика їх частина є особистими коштами людей, що перебували в приміщеннях, в яких відбувалися обшуки. "Інші кошти було вилучено з каси під час обшуку в магазині "Буква" в Києві на вул. Богдана Хмельницького, 3Б", - зазначив він.

Крім того, за словами Д.Висовня, у смт Ворзель, яке згадує С.Білан, мережа не має ні книгарень, ні складів, ні якихось інших об'єктів.

Д.Висовень знову підтвердив наявність у "Букви" підстав для того, щоб вважати кримінальне провадження замовленим. "Ми вважаємо, що справа проти нас спрямована на знищення українського видавничого і книготорговельного бізнесу. У нас є підстави говорити, що це замовлення московського видавничого концерну "Ексмо", з яким у нас різне бачення щодо того, яким має бути зміст та ідеологія книжкової продукції, що продається в Україні", - сказав директор компанії.

При цьому він додав, що представники "Ексмо", залучені ДФС як фахівці, брали участь в обшуках.

Він також нагадав, що обшуки в компаніях мережі розпочалися без попередження. Перед цим не було ніяких перевірок на підприємствах, де нині відбуваються обшуки, ніхто не звертався з проханнями надати документацію або роз'яснення. "Фактично вони вкрали у нас продукцію, ігноруючи будь-які спроби підтвердити приналежність товару, законність його виготовлення. Відповідь у них завжди одна: ми проводимо слідчі дії, а ви скаржтеся", - зазначив директор компанії, додавши, що скарги до ДФС і прокуратури поки що не дали результатів.

Як повідомлялося, раніше "Буква" спростувала висунені ДФС звинувачення, зокрема в порушенні податкового законодавства та у сфері інтелектуального права при виготовленні книжкової продукції

С.Білан 24 вересня в Facebook заявив про виявлення та припинення в Києві злочинної діяльності групи осіб, яка, використовуючи низку підконтрольних юридичних і фізичних осіб-підприємців, організувала реалізацію в 18 містах України контрафактної книжкової продукції без сплати податків до бюджету. За даними С.Білана, оборот такої реалізації сягнув від початку поточного року понад 500 млн грн. Він не називав мережі, в якій відбувалися обшуки. Проте на порталі територіальних органів ДФС у Києві оприлюднено повідомлення про здійснення обшуку в столичній книгарні мережі "Буква".

Мережа "Буква" під своїм брендом об'єднує 37 магазинів в Україні, в яких представлено близько 120 тис. найменувань книжок українських і зарубіжних видавництв.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА