17:12 22.10.2015

Бізнес очікує від податкової реформи, перш за все, прозорої роботи податкових органів - ЄБА

3 хв читати

Бізнес від податкової реформи найбільше очікує забезпечення чесної роботи податкових органів, належного ставлення до сумлінних платникам податків та протидії тим, хто ухиляється від сплати податків.

Про це повідомила прес-служба Європейської бізнес асоціації в четвер за результатами зустрічей з авторами податкової реформи.

"Якість адміністрування та сумлінне виконання податковими органами приписів законодавства мають значення не менше, а іноді і більше, ніж ставки податків", - зазначено в повідомленні ЄБА, присвяченому майбутній податковій реформи. Між тим, асоціація констатує збільшення кількості скарг від її компаній-членів на необґрунтовані та неправомірні дії податкових органів.

Бізнес-асоціація підтримує плани зі зниження навантаження на оплату праці, зокрема, шляхом зниження ставок єдиного соціального внеску, але застерігає від скасування максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, оскільки, фактично призведе до збільшення податкового навантаження. На думку ЄБА, скасування максимальної величини бази нарахування єдиного внеску обтяжить навіть найбільш законослухняний бізнес.

Асоціація вважає, що будь-які податкові новації не повинні значно порушувати баланс між доходами бюджету та видатками держави, оскільки у разі нестачі коштів саме сумлінний бізнес буде об'єктом додаткового необґрунтованого податкового тиску.

ЄБА наголошує, що абсолютно неприйнятним є впровадження масштабних змін без надання бізнесу достатнього часу на ознайомлення з нововведеннями і адаптацію до них.

"Асоціація сподівається на те, що парламент, уряд і президент врахують принцип стабільності, закладений у Податковому кодексі, і не допустять поспішного прийняття і застосування масштабних змін у податкове законодавство без надання можливості бізнесу обговорити запропоновані зміни та належним чином до них підготуватися", - зазначено в повідомленні ЄБА.

Як повідомлялося, Національна рада реформ при президентові ще навесні 2015 року створила цільову групу "Податкова реформа" на чолі з міністром фінансів Наталією Яресько, до якої увійшли низка депутатів, представників громадськості та бізнес асоціацій, а також експерти Міжнародного валютного фонду і радники міністра фінансів Іван Міклош (екс-міністр фінансів Словаччини) і Роберт Конрад. Протягом травня і всього літа поточного року працювали відкриті комунікаційні платформи та галузеві платформи, на яких Мінфін і цільова група обговорювали з експертами та представниками бізнесу концепцію податкової реформи. Передбачалося, що реформа буде проголосована на початку осені, що надасть можливість запустити її з початку 2016 року і побудувати на ній новий бюджет.

Однак підготувати єдиний узгоджений документ не вдалося, у результаті на Нацраді реформ при президентові на початку вересня було представлено кілька варіантів концепції та ухвалено рішення створити робочу групу з доопрацювання концепції податкової реформи, до якої мають увійти представники Мінфіну, профільного парламентського комітету, Мінсоцполітики, Мінекономрозвитку, фракцій коаліції ВР і позафракційні депутати, експерти та представники громадянського суспільства.

Згідно з даними агентства "Інтерфакс-Україна", уряд має намір наполягати на прийнятті за основу менш радикальної концепції Мінфіну і одночасно проводить складні переговори з МВФ, який побоюється розбалансування бюджету за умови ухвалення реформи в такому вигляді.

Мінфін з 12 жовтня запустив концепцію податкової реформи на нове коло обговорення, зазначивши, що цей Всеукраїнський проект "Національний діалог: обговорення концепції податкової реформи" проводиться за ініціативою прем'єр-міністра Арсенія Яценюка.

Міністерство фінансів України прогнозує визначення остаточної моделі податкової реформи в листопаді 2015 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА