15:25 23.10.2015

"Нафтогаз України" та ЄБРР підписали кредитну угоду на $300 млн

2 хв читати
"Нафтогаз України" та ЄБРР підписали кредитну угоду на $300 млн

НАК "Нафтогаз України" підписав угоду з Європейським банком реконструкції і розвитку (ЄБРР) про надання кредиту на $300 млн для фінансування закупівлі газу, повідомила прес-служба держхолдингу.

За її даними, кредитну угоду підписали 23 жовтня у Берліні голова правління "Нафтогазу" Андрій Коболєв та керуючий директор ЄБРР з енергетичних і природних ресурсів Рікардо Пуліті.

Крім того, міністр фінансів України Наталія Яресько та перший віце-президент і директор з операційної діяльності ЄБРР Філ Бенетт підписали державну гарантійну угоду про надання кредиту.

У прес-службі нагадують, що кредитні кошти у розмірі $300 млн призначені для закупівлі близько 1 млрд куб. м газу на західному кордоні України. Позика ЄБРР є поновлюваним кредитом на три роки. Протягом цього терміну "Нафтогаз" може погашати і знову позичати кошти в межах цієї суми, щоб профінансувати авансові закупівлі газу перед зимовими періодами.

Для ЄБРР надання кредиту такого роду є унікальним, оскільки вперше застосовується механізм поновлюваного кредиту з державною гарантією, зазначають у НАК.

Однією з умов надання кредиту ЄБРР є реалізація урядом України плану дій із реформи корпоративного управління "Нафтогазу". Підписавши договір гарантії до кредитної угоди, Україна взяла на себе зобов'язання реалізувати цей план.

"Давно назріла реформа корпоративного управління "Нафтогазу" дозволить зосередитися на максимальному збільшенні акціонерної вартості в інтересах громадян України. Незалежна наглядова рада і поліпшені механізми контролю сприятимуть підвищенню ефективності та прозорості роботи групи. Ми вдячні ЄБРР за активну участь у цьому процесі. Коли цей план буде реалізовано, він продемонструє, що навіть компанія з найбільш неефективним управлінням може змінитися, серйозно взявшись за реформування", - наведено в повідомленні слова А.Коболєва.

У НАК зазначають, що під час попереднього кваліфікаційного процесу, який було проведено відповідно до вимог ЄБРР, багато великих міжнародних постачальників уже висловили свою зацікавленість у постачанні газу в Україну на умовах ЄБРР. Постачання газу у рамках кредитної програми ЄБРР відбуватимуться на базі стандартизованих контрактів EFET (Європейська федерація енергетичних трейдерів).

За даними агентства "Інтерфакс-Україна", процентна ставка за кредитом становить 1,5% річних.

Раніше голова НАК Андрій Коболєв зазначав, що "Нафтогаз" спочатку розраховував отримати ці кошти до кінця жовтня, проте через зволікання з прийняттям плану реформування корпоративного управління отримає їх на початку листопада.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Холдинг є монополістом із транзиту та зберігання природного газу в підземних сховищах, а також із транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Данія має намір посилити фінансову допомогу оборонній промисловості України

Основна мішень нічного ракетного обстрілу РФ - енергетика, включно з об'єктами для транзиту газу

Шмигаль під час поїздки до Волинської та Львівської областей ознайомився з ходом будівництва другого рівня захисту на енергетичних об'єктах

Українська авіація завдала 16 ударів по районах зосередження противника

Росіяни за добу завдали 31 ракетного і 46 авіаційних ударів по території України

За добу на лінії фронту відбулося 71 бойове зіткнення

Через ворожий обстріл у Дніпропетровській області поранено троє людей

Голову Броварської райадміністрації, який вчинив резонансну ДТП, звільнено з посади

Росіяни продовжили завдавати ударів по південних регіонах України, є загиблі та постраждалі

Росіянам вдалося прорватися і закріпитися в частині Очеретиного - ОСУВ "Хортиця"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА