15:07 29.10.2015

Лауреатом премії Сахарова став саудівський блогер

2 хв читати
Лауреатом премії Сахарова став саудівський блогер

Блогер із Саудівської Аравії Раїф Бадаві став лауреатом премії Європейського парламенту імені Андрія Сахарова за свободу думки за 2015 рік, оголосив голова Європейського парламенту Мартін Шульц.

"Премія Сахарова за 2015 рік присуджується саудівському блогеру Раїфу Бадаві", - повідомив глава Європарламенту на пленарному засіданні в Страсбурзі в четвер.

"Щодо Раїфа Бадаві норми прав людини не лише не додержано, їх зневажено", - зазначив М.Шульц. Він закликав саудівську владу звільнити в'язня, щоб він мав можливість повернутися в сім'ю і прибути на вручення премії до Страсбурга.

Р.Бадаві був автором інтернет-сайту Free Saudi Liberals. Саудівська влада заарештувала його в 2012 році і засудила до 10 років ув’язнення, тисячі ударів батогом і великого штрафу за критику ісламських цінностей. У січні 2015 року він отримав 50 ударів батогом. У зв'язку з хвилею обурення в міжнародній спільноті продовження цього покарання було відкладено.

Лауреата було визначено на нараді голів європарламентських фракцій за участю М.Шульца вранці того ж дня. Його обрали з трійки номінантів-фіналістів, до якої, окрім переможця, увійшли російський політик Борис Нємцов (посмертно) і демократична опозиція Венесуели "Круглий стіл демократичної єдності".

Ця трійка була погоджена комітетами Європарламенту із закордонних справ і розвитку і підкомітетом з прав людини. Церемонія вручення премії відбудеться в Страсбурзі 16 грудня.

Премію ім. Сахарова "За свободу думки" щороку присуджує Європейський парламент. Вона створена в 1988 році з метою відзначати заслуги людей і колективів, які виступають на захист прав людини і основних свобод.

Номінувати кандидатів на премію може політична фракція Європарламенту або група з не менш ніж 40 депутатів різних фракцій. Комітети ЄП із закордонних справ і розвитку голосують, щоб обрати трійку фіналістів. Потім рада голів фракцій і голови Європарламенту визначає лауреата.

Ця премія в EUR50 тис. вручається в першій половині грудня в дні, наближені до чергової річниці прийняття Загальної декларації прав людини Генеральною Асамблеєю ООН 1948 року. Церемонія іноді відбувається без присутності лауреатів, деякі з яких перебувають у в'язниці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Розпочато кримінальне провадження за фактом перешкоджання доступу держави до стратегічної інформації про проєктування АЕС – Міненерго

Окупанти обстріляли два села на Харківщині, постраждала пенсіонерка - Синєгубов

ОКУПАНТИ Б'ЮТЬ ПО ХАРКОВУ І ХАРКІВСЬКОМУ РАЙОНУ - ГОЛОВА ОБЛАДМІНІСТРАЦІЇ

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві ліквідовано - ДСНС

У неділю в Україні буде тепло, подекуди можливий дощ, вночі у східних та південно-східних областях заморозки на ґрунті - Укргідрометцентр

На Донеччині на Великдень нічні богослужіння в церквах відбудуться без участі людей - обладміністрація

Кравченко закликав мешканців Київщини до дотримання комендантської години у Великодні свята та правил поведінки під час повітряної тривоги

У Кропивницькому районі пошкоджено 20 приватних будинків унаслідок ракетного удару в п'ятницю - ОВА

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА