10:10 31.10.2015

Профіцит держбюджету України за 9 міс.-2015 сягнув 8,8 млрд грн - НБУ

2 хв читати
Профіцит держбюджету України за 9 міс.-2015 сягнув 8,8 млрд грн - НБУ

Додатне сальдо державного бюджету України за січень-вересень 2015 року становило 8,8 млрд грн, тоді як його дефіцит за відповідний період 2014 року становив 40,1 млрд грн, повідомляється в макроекономічному та монетарному огляді Національного банку України, оприлюдненому на веб-сайті в п'ятницю ввечері.

Центробанк уточнює, що державний бюджет у вересні 2015 року виконано з помірним профіцитом у 1,1 млрд грн незважаючи на зниження темпів зростання доходів і збільшення видатків.

При цьому регулятор зазначає, що уповільнення зростання доходів держбюджету до 53,9% р/р (47,3% — у січні-вересні) відбулося внаслідок суттєвого зниження темпів приросту податкових надходжень — до 31,2% р/р порівняно з 70% у серпні.

Нацбанк це пояснює ефектом бази порівняння внаслідок вичерпання дії податкових змін минулого року, коли в серпні 2014 р. було введено військовий збір і податок на депозити, а також підвищено акцизи.

Як зазначено в огляді, особливо суттєво у вересні знизилися теми зростання надходжень від ПДВ — до 7,8% р/р порівняно з 80,1% у серпні.

При цьому спостерігалося суттєве збільшення обсягів його відшкодування — до 7,6 млрд грн у вересні порівняно з 4,4 млрд грн у серпні.

Водночас, за оцінкою регулятора, у вересні тривало зростання неподаткових надходжень — більш ніж у 2,5 раза (на 60,3% за січень-вересень) на тлі перерахування Нацбанком 8 млрд грн і перевиконання власних надходжень бюджетних установ.

За даними НБУ, зростання видатків держбюджету у вересні прискорилося до 27,3% (25% — за січень-вересень). При цьому планові показники видаткової частини за дев'ять місяців виконано на 92,1% (у вересні — 87,8%), що свідчить про недофінансування річного плану загальних видатків.

Як повідомлялося, профіцит державного бюджету України в серпні 2015 року становив 9,96 млрд грн після дефіциту 0,2 млрд грн у липні та 7,7 млрд грн - у червні.

Уряд України зустрів вересень із рекордно високими залишками на єдиному казначейському рахунку, які становили 45,85 млрд грн, що в 3,4 раза перевищувало показник на початок вересня 2014 року.

Держбюджет на 2015 рік після збільшення на 14,7 млрд грн у вересні для дострокового підвищення соцстандартів передбачає граничний розмір дефіциту у розмірі 75,96 млрд грн за доходів 516,98 млрд грн, видатків - 581,76 млрд грн. Порівняно з виконанням держбюджету-2014 доходи мають збільшитися на 44,8%, видатки - на 35,2% за скорочення дефіциту на 2,9%.

Еще по теме

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ворог за ранок провів уже два невдалі штурми на о. Нестрига, продовжує атакувати Кринки, де ситуація залишається складною - Плетенчук

Україна стане членом НАТО після перемоги у війні - Зеленський

У Мінветеранів анонсували запуск Е-посвідчення для ветеранів у "Дії" через два місяці

Реконструкція нежитлових об'єктів поруч із ТРЦ Ocean Mall не стосуватиметься будівлі з "літаючою тарілкою" - Мінвідновлення

Зеленський і Столтенберг відвідали Національний університет оборони

Генпрокурор: Слідство має підстави вважати умисним вибір офіцерів РФ вдарити по Одесі саме "Іскандером" із касетним боєзарядом

На аеродромі "Кущевська" на Кубані знищено склад авіабомб - британська розвідка

У РФ змінюють імена депортованим з України дітям, що ускладнює їх репатріацію - ISW

У Києві розпочато демонтаж композиції на честь Переяславської ради під аркою "Свободи українського народу" - КМДА

Інформація про другого загиблого в Харкові не підтвердилася, у місті 7 поранених

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА