10:45 04.11.2015

Міжнародна група щодо подій в Одесі 2 травня 2014 р. вважає неефективними розслідування цієї трагедії в Україні

3 хв читати
Міжнародна група щодо подій в Одесі 2 травня 2014 р. вважає неефективними розслідування цієї трагедії в Україні

Міжнародна консультативна група (МКГ) з нагляду за розслідуванням насильницьких дій в Одесі 2 травня 2014 року вважає неефективним розслідування цієї трагедії відповідними органами в Україні.

"На думку МКГ, у розслідуванні трагічних подій в Одесі 2 травня 2014 року не вдалося досягти суттєвого прогресу. Незважаючи на те, що такий результат можна до певної міри пояснити складними умовами, в яких відбувалися ці розслідування, МКГ вважає, що недоліки слідства, зазначені в цьому звіті, негативно позначилися на здатності органів влади з'ясувати обставини злочинів, вчинених під час подій в Одесі, та встановити винних осіб", - йдеться у звіті групи, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

Згідно зі звітом, перешкоди на шляху розслідування цієї трагедії є серйозними, проте вони не можуть виправдати недоліків слідства.

"Виходячи з доказів, які вказують на причетність працівників міліції до масових хвилювань 2 травня 2014 року в Одесі, статті 2 та 3 (Європейської конвенції з прав людини - ІФ) вимагають, щоб розслідування масових заворушень у цілому здійснювалося органом, повністю незалежним від працівників міліції. Враховуючи структурні зв'язки між ДСНС і МВС, розслідування дій пожежної служби не можна вважати незалежним. Ці проблеми ще раз вказують на необхідність незалежного та ефективного механізму розслідування серйозних порушень прав людини, вчинених працівниками правоохоронних органів та іншими державними посадовими особами", - сказано у звіті.

Загалом експерти групи дійшли висновку, що розподіл розслідування між Генпрокуратурою та МВС є малопродуктивним і шкодить ефективності розслідування, а рішення доручити проведення розслідування місцевим органам внутрішніх справ негативно позначилося на якості та ефективності розслідування.

"МКГ вважає, що в кожному з проваджень слідчі органи не виявили належної повноти і ретельності, і на стадії відкриття провадження, і під час подальшого його розслідування, в результаті чого загальна ефективність розслідування була поставлена під загрозу", - йдеться у звіті.

Група також висловила серйозну стурбованість щодо рішень "про припинення справи стосовно двох підозрюваних через відсутність доказів". Згадуються й неодноразові відводи суддів, що призвело до затримки початку судового розгляду кримінальних проваджень у цілому.

Як повідомлялося, 2 травня 2014 року в Одесі під час масових заворушень загинуло 48 людей і понад 200 були поранені. Більшість жертв трагедії загинула у Будинку профспілок. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були організовані та умисно сплановані.

За фактом подій різні правоохоронні органи України розпочали близько десятка кримінальних проваджень, що стосуються різних фактів. Зокрема, Головне управління МВС України в Одеській області розпочало низку проваджень за фактами отримання травм і за фактом загибелі людей у місцях сутичок проросійських і проукраїнських активістів. Пізніше цими провадженнями зайнялося Головне слідче управління МВС України в Одеській області. Деякі з них уже передано до суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кравченко закликав мешканців Київщини до дотримання комендантської години у Великодні свята та правил поведінки під час повітряної тривоги

У Кропивницькому районі пошкоджено 20 приватних будинків унаслідок ракетного удару в п'ятницю - ОВА

Пожежу в Миколаєві на деревообробному підприємстві локалізовано на 2 тис. кв м, гасіння окремих осередків горіння триває - ДСНС

На Волині знайдено ще одну історичну пам'ятку часів Київської Русі - Офіс генпрокурора

Середньодобова кількість втрат армії РФ в Україні в травні-червні, ймовірно, зросте разом із відновленням наступальних операцій - британська розвідка

Атаковано енергетичну інфраструктуру Дніпропетровської області - Міненерго

Залізничникам продовжили бронювання від мобілізації терміном на один місяць

Через пошкодження ділянки водогону залишилися без води Покровськ і Мирноград Донецької області - ОВА

Кличко: Київ став побратимом зі ще одним європейським містом - Загребом

У Бериславі російські війська обстріляли з дронів вантажівку з доставки питної води

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА