20:35 06.11.2015

МВФ 23 листопада може переглянути стратегію кредитування країн за наявності боргу - Мінфін

2 хв читати
МВФ 23 листопада може переглянути стратегію кредитування країн за наявності боргу - Мінфін

Міжнародний валютний фонд (МВФ) на раді директорів 23 листопада розгляне питання зміни спеціальної політики кредитування (Lending-into-Arrears Policy) країн-членів фонду, що мають заборгованість перед офіційним кредитором, повідомив заступник міністра фінансів Артем Шевальов агентству "Інтерфакс-Україна" в кулуарах четвертої інвестиційної конференції країн Центральної та Східної Європи, організованої CFA Institute, у Києві в п'ятницю.

"Засідання ради директорів МВФ планується 23 листопада, на якому фонд має намір переглянути загальну стратегію щодо кредитування за наявності боргу. У разі зміни політики кредитування МВФ, що передбачає кредитування за наявності офіційної заборгованості, програма МВФ в Україні може тривати незалежно від розвитку ситуації з "російським" боргом", - сказав він.

А.Шевальов пояснив, що в нинішніх умовах МВФ кредитує, якщо є заборгованість з комерційних кредитів. Водночас МВФ уже кілька років провадить дискусію про те, щоб переглянути ці правила й дозволити фонду кредитувати навіть у разі наявності заборгованості за офіційним боргом у разі виконання низки умов.

За його словами, основною умовою є, що стосовно офіційного боргу позичальник поводився сумлінно: намагався провадити переговори щодо реструктуризації та загалом докладав усіх зусиль для взаємовигідного або прийнятного вирішення заборгованості. За дотримання цих умов МВФ зможе кредитувати.

"Ми все ще дотримуємося позиції, що це (заборгованість України перед РФ - ІФ) комерційний, а не офіційний борг, але у разі ухвалення такого рішення радою директорів МВФ це не матиме значення для продовження кредитування", - наголосив він, додавши, що головне, що з боку України були зроблені кроки для досягнення домовленості.

"У нас є розуміння, що ця позиція прийнятна і її поділяють наші партнери з МВФ", - сказав А.Шевальов.

Як повідомлялося, визначення МВФ статусу боргу України перед Росією на $3 млрд - комерційний чи офіційний - може вплинути на майбутні виплати за програмою розширеного фінансування (Extended Fund Facility Arrangement, EFF) для України. Зокрема, нинішня політика МВФ виключає можливість надавати фінансування країні-члену фонду, яка має заборгованість перед офіційним кредитором. Таким чином, якщо "російські" єврооблігації буде визначено як офіційний борг, і Україна матиме за ним заборгованість, то за відсутності змін у політиці МВФ він може виявитися не в змозі продовжувати кредитувати Україну у рамках програми EFF.

МВФ досі не визначився зі статусом єврооблігаційної позики на $3 млрд відповідно до своєї методології попри те, що Україна розглядає його так само, як і будь-який інший борг за єврооблігаціями.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА