18:38 09.11.2015

Профільний комітет ВР не зміг зібрати кворум для погодження законопроекту про Агентство з повернення активів

2 хв читати
Профільний комітет ВР не зміг зібрати кворум для погодження законопроекту про Агентство з повернення активів

Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції не зміг провести засідання через відсутність кворуму.

Як передає кореспондент агентства "Інтерфакс-Україна", із 22 членів комітету на засідання прийшли 11 народних депутатів. На порядку денному засідання стояла підготовка до ухвалення Верховною Радою в другому читанні та в цілому законопроекту №3040 "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів".

Члени комітету, що внесли свої поправки, представники уряду та громадські активісти обговорили позиції щодо низки поправок, але комітет не зміг ухвалити відповідне рішення і має намір провести засідання у вівторок уранці, перед пленарним засіданням парламенту.

"Сумніви, які були у депутатів у залі, усунено. Два принципові питання, пов'язані з порядком реалізації майна та безпосередньо з тим, що це за майно, було погоджено з урахуванням чинного законодавства - 100-ї статті Кримінального процесуального кодексу (КПК)", - розповіла перший заступник міністра юстиції Наталія Севостьянова журналістам у понеділок після дискусії в профільному комітеті.

Вона уточнила, що Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами зможе реалізовувати ті заарештовані активи, які згадуються в ст. 100 КПК.

Раніше Верховна Рада України відправила до профільного комітету на повторне друге читання проект урядового закону "Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів".

Як заявив спікер Верховної Ради України Володимир Гройсман, цю законодавчу ініціативу після доопрацювання в комітеті буде знову винесено на голосування у вівторок, 10 листопада.

Проект закону, ухвалення якого провалив парламент, передбачає, що Нацагентство зможе управляти, зокрема реалізувати їх юрособам і фізособам-підприємцям, і конфіскованими, і заарештованими активами.

Раніше народний депутат фракції "Блок Петра Порошенка", екс-міністр фінансів Віктор Пинзеник наголосив, що цей закон буде ухвалено, лише якщо буде враховано компромісну норму - що Нацагентство управлятиме лише конфіскованим майном. За таку ідею виступили деякі парламентарі.

Після консультацій міністр юстиції України Павло Петренко повідомив, що домовилися передбачити в ч. 3 ст. 21 цього законопроекту норму, згідно з якою "управління активами, на які накладено арешт у кримінальному провадженні, здійснюється лише шляхом їх зберігання, без права відчуження", за винятком випадків, коли заарештованими активами є швидкопсувні товари.

Проте В.Пинзеник зазначив, що цю норму необхідно погодити з іншими статтями законопроекту. Він запропонував створити робочу групу, яка випише компромісні норми та зачитає, лише після цього голосувати.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА